НОВИНИ


Българите на отвлечения от хутите кораб "Galaxy Leader" са в "добро здраве"

0 3739 17.12.2023
Българите на отвлечения от хутите кораб

„В добро здраве са двамата българи, които се намират на борда на отвлечения от хутите кораб "Galaxy Leader", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. „Имаше два пъти контакти със семействата, ние също сме в постоянен контакт с тях", допълни министърът.


По повод кризата с друг кораб „Руен“, на борда на който има осем български моряци, в ефира на bTV Габриел заяви, че разполагат с информация за случилото се от първия час.

 

„За мен е много важно, че сме в постоянна връзка с всички институции, включително международни партньори, които могат да окажат съдействие в тази изключително трудна ситуация. За мен е най-важно доброто здраве и връщането на нашите сънародници“, каза още вицепремиерът.

 

България настоява до края на годината да има много ясна времева рамка по отношение на влизането в Шенген, коментира темата Мария Габриел. България има силна позиция поради факти и резултати, посочи тя и припомни, че Европейската комисия е признала, че имаме силна система за управление на границата и България е ключова за опазването на външната граница на Европейския съюз.

 

„България, влизайки в Шенген, може да допринесе шенгенското пространство да стане по-добре функциониращо и по-силно – това е аргументът, който ние използваме пред всяка една от държавите – членки“, допълни Габриел.

 

Решението на правителството на Нидерландия да пусне България в Шенген Мария Габриел определи като изключително положителен знак. По повод очакваното решение на парламента в Хага, тя допълни, че очаква да има последователност. „Когато работиш с факти и когато отчиташ едно решение за справедливо, защото са постигнати тези резултати, би трябвало и в парламента да имаме такова решение, разбира се, отчитайки с уважение тяхното право да дебатират и да го вземат, следвайки своите правила“, каза още Габриел.  

 

Идеята за поетапно влизане в зоната за свободно движение не е нова, но ако става дума за поетапно влизане, което ясно очертава влизане с въздушни граници, с морски и сухопътни, за нас това би дало много голяма яснота и най-после да сумеем да се позиционираме в края на един процес, коментира Габриел идеята на Австрия за допускане на страната ни в така наречения въздушен Шенген. Но само частично отлагане на решение, без то да отива до това, което за нас е най-важно - сухопътните граници, трябва да продължаваме да си отстояваме правото, че България е заслужила своето влизане в Шенген, защото ясно допринася за това Шенгенското пространство да бъде много по-добре функциониращо.

 

Мария Габриел каза, че позицията на Унгария, която предупреди, че може да наложи вето на влизането на България в Шенген заради допълнителната такса за пренос на руски газ, не е изненада. Унгария много ясно и по дипломатически път изрази своето виждане, допълни Габриел. 

 

Тя заяви, че на този етап не вижда повод да се излиза извън споразумението, според което ще стане ротацията между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", подписано още преди шест месеца.

 

Тя допълни, че е много важно с акад. Николай Денков да имат пълна яснота по повод постигнатите резултати от всеки министър, неговата подкрепа от парламентарните групи и разбира се, удовлетворението или не на българските граждани от свършеното. Един министър-председател не трябва да прави промени само заради самите промени, смята Габриел.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама