НОВИНИ


Мнозинството за десетина минути одобри график за нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" по технология от САЩ

6 3545 18.12.2023
Мнозинството за десетина минути одобри график за нови блокове в АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй"

За десетина минути и без дебати депутатите, подкрепящи правителството с премиер Николай Денков, одобриха проекторешение с график за изграждане на 7 и 8 блокове на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология.


Докато парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", както и независимият Радостин Василев, не се регистрираха за заседанието, а членовете на "Възраждане" бяха окупирали трибуната, за да пречат на изказванията, депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС гласуваха за решението. Само един беше против.


Вносители на решението са Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (Продължаваме промяната - Демократична България), Делян Пеевски (ДПС), Делян Добрев (ГЕРБ).


С него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за увеличаване на капитала на "АЕЦ "Козлодуй" ЕАД с 1.5 млрд. лв., а бъдещи приходи от продажбата на оборудване, поръчано за неосъществената АЕЦ "Белене" да се използват само за новите два блока в Козлодуй. България води преговори с Украйна да й продаде двата реактора.


Графикът представлява ускорен план за изглаждане на нова ядрена мощност на площадката. Въвеждането в търговска експлоатация е набелязано за края на 2034 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама