НОВИНИ


Диана Русинова: Лоша организация на АПИ доведе до блокирането на проходите

0 3616 18.12.2023
Диана Русинова: Лоша организация на АПИ доведе до блокирането на проходите
Много "паднаха" жертви на Предел

Снежната покривка по високите места на страната значително се повиши през почивните дни. За непочистените проходи вината е изцяло на Агенция пътна инфраструктура, каза пред Радио София Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. „Аз бях една от жертвите, която чака близо 4 часа на прохода „Предел“, допълни тя.


Там вината е изцяло на АПИ, защото когато очакваха някакви снеговалежи, тези хора, най-малкото, можеха да спрат тежкотоварния трафик, а не да чакат тежкотоварните да се „засучат“ горе на „Предела“ и след това да се сетят, че трябва да спират движението, което беше типично за тях.

 

Тя добави, че е практика в много европейски държави да се спира тежкотоварния трафик, докато се изчистят пътищата.

„Пътищата в редица държави започват да се чистят едва, когато снегът спре да вали. На Предела онзи ден нямаше много сняг, по-скоро имаше много лоша организация от страна на Агенция пътна инфраструктура“, добави Русинова.

 

По думите й, другият основен проблем идва от промяната в Наредбата за мантинелите.

 

„Като сложат мантинели навсякъде дори няма къде да отбиете, ако ви се наложи да чакате с часове, няма и до тоалетна къде да отидете. Представете си 4 часа как висите в едно задръстване и няма тоалетна. Това е нещо, което много често се случва по нашите пътища“, каза Диана Русинова.

 

Според нея не е подходящо през зимата автомобилът да се управлява с всесезонни гуми. Те са подходящи за мокра настилка и дъжд, но не и за сняг, уточни тя.

 

По отношение на пътната безопасност, Русинова заяви, че в България такива мерки не се прилагат. Всичко е „отбиване на номера“, каза тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама