НОВИНИ


Протестно автошествие на КНСБ за заплати блокира „Орлов мост“ в столицата

5 3628 18.12.2023
Протестно автошествие на КНСБ за заплати блокира „Орлов мост“ в столицата
Протест за по-големи възнаграждения

Протестно автошествие на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) блокира „Орлов мост“. Автомобили с членове на синдиката се разположиха в района малко след 11:30 ч. Акцията е съпътствана от полицейски кордон.


По-рано днес КНСБ проведе протестен митинг до сградата на БНБ. Исканията на синдиката са за по-високи доходи, увеличение на заплатите в няколко сектора, финансирани от държавния бюджет.

 

„Стига вече работещи бедни“ и „Искаме парите, които сме заработили“ – бяха част от посланията, които се чуха. Чуха се дори изказвания, че хората могат да останат без градски транспорт, ако исканията не бъдат чути. Но за да ангажират вниманието на политиците, те блокираха част от столицата. Тръгнаха от площад княз Александър I, за да стигнат до Орлов мост, Цариградско шосе, районът около НДК, площад „Руски паметник“, а крайната точка ще бъде площад „Независимост“.

 

Протестиращите аплодираха с благодарност служителите на МВР, които охраняват протеста. Всички протестиращи са обединени, че това е само началото. Ако исканията им за по-високи заплати не бъдат удовлетворени, те ще продължат с ефективни стачни действия.

Протестно автошествие блокира „Орлов мост“. Автомобили с членове на синдиката се разположиха в района малко след 11:30 ч.

 

Интересно е да се отбележи поводът за протеста – искане за по-високи възнаграждения. Той стои не на място, с оглед на щедрия бюджет, който предложи финансовият министър Асен Василев, и който беше остро критикуван именно заради многото средства, предвидени за социални плащания. Предложеният бюджет предвижда 1 млрд. повече пари за здраве, минималната работна заплата да стане 933 лв, вместо досегашната 780 лв., а минималната пенсия да стане 580 лв, при досегашна – 523 лв.

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама