НОВИНИ


Армия митничари ще нищи в "Лукойл Нефтохим" за ЧНГ

4 4344 18.12.2023
Армия митничари ще нищи в
"Лукойл Нефтохим"

Парламентът сервира извънредна работа на Агенция "Митници" - на 1 януари екипи на АМ ще трябва да се явят в "Лукойл Нефтохим" - Бургас, за да направят пълни описи на наличните количества руски петрол и на вече произведените от него горива.


Инвентаризацията е залегнала в приетите набързо важни законови промени, с които в ускорени срокове ще бъдат затворени вратичките, превърнали бургаския нефтокомплекс в ключов клиент и диспечерски пункт за руския петрол.

 

От 1 януари влиза в сила забраната бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени от руски "Уралс", а от 1 март мощностите няма да имат право да преработват петрол с произход "Русия".

 

Все пак депутатите решиха да дадат на предприятието гратисен период - след 1 януари 2024 г. то ще има право да реализира вече доставения руски петрол и произведените от него горива. Отсрочката е само за определени нефтопродукти и само ако се изнасят извън държави от ЕС.

 

Именно затова в последния момент проектът, фиксиращ сроковете за пълно изключване руския нефт, е допълнен със задачата за инвентаризиране на наличните количества. Което означава, че "армия" митничари ще полагат извънреден труд в първия ден на новата година "на терен" в бургаския нефтокомбинат.

 

Личи си, че депутатите не са стъпвали в предприятието колос, щом си въобразяват, че цялото описване на петрола и горивата може да приключи за един ден. Има реален риск служителите на митниците да не се справят в този кратък срок и да претупат работата, тъй като ще се наложи да проверяват огромни количество данни от измервателните уреди и да разчитат на документацията, която ще им предоставят от "Лукойл Нефтохим", пише "Сега".

 

В понеделник тези промени минаха в Народното събрание на първо четене. Предстои обаче окончателното гласуване на текстовете, което трябва да стане в някой от малкото оставащи дни за работа на депутатите, преди да излязат в Коледно-Новогодишна ваканция. Така че може да има нови изненади.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама