НОВИНИ


Нито едно допълнително увеличение не мина в бюджета за пенсии

2 4338 18.12.2023
Нито едно допълнително увеличение не мина в бюджета за пенсии
В парламента БГНЕС

Обезщетенията за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и минималното за безработица остават без промяна. Единственото увеличение остава за максималното обезщетение за безработица. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се обаче се увеличава от 780 на 933 лв., заедно с минималната заплата, а максималният се вдига от 3400 на 3750 лв. Това гласуваха окончателно депутатите с приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.


То премина при крайно необичайни обстоятелства - с блокирана от протестиращи депутати трибуна, без никакви дебати и с четене на текстовете от място.

 

От 1 юли 2024 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повишава от 523,04 на 580,57 лв. 11% от 1 юли ще е осъвременяването и на всички пенсии за осигурителен стаж и възраст, отпуснати до края на тази година. Максималната пенсия остава 3400 лв. От 1 юли ще има едно допълнително увеличение за хората, които получават вдовишки добавки - те вече ще получават 30% от пенсията на починалия си съпруг при 26,5% дотогава.

 

Минималното обезщетение за безработица остава за поредна година 18 лв., въпреки че имаше много предложения за увеличението му - Деница Сачева и ГЕРБ предлагаха 22 лв., Корнелия Нинова и БСП - 26 лв., Цончо Ганев и "Възраждане" - 30 лв., Севим Али и ДПС - 22 лв. Нито едно от алтернативните предложения не събра достатъчно гласове.

 

Максималното обезщетение обаче се повишава от 85,71 лв. на 107,14 лв. - при обезщетенията това е единственото увеличение и то беше предложено в последния момент от правителството, след като се видяха настроенията в тристранката.

 

Същата история се повтори и при обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, т.нар. ниско платено майчинство. Имаше няколко предложения сумата да се изравни с минималната заплата, както е било през годините, въпреки че това при някои жени води до абсурда втората година на майчинството да е по-високо платена от първата. Те обаче не минаха и така сумата остава 780 лв. и догодина, при 933 лв. минимална заплата.

 

Еднократната помощ при смърт на осигурено лице също остава 540 лв., колкото е от доста време насам.

 

При болничните безпроблемно мина прехвърлянето на третия ден от работодателя към НОИ.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама