НОВИНИ


„Явлението“ Георги Градев: Остап Бендер, Били Лъжеца, Франк Абагнейл или Генчо Гунчев от „Опасен чар“?

9 6020 18.12.2023
„Явлението“ Георги Градев: Остап Бендер, Били Лъжеца, Франк Абагнейл или Генчо Гунчев от „Опасен чар“?
Градев или Остап Бендер?...

Напоследът името Георги Градев се появява навсякъде, където стане дума за спорт, високи постове, скандали и спорове по един или друг казус. Градев се прочува – не от вчера – и с острия си език, невъздържаност, обиди, нападки и закани по адрес на известни и доказани спортисти и спортни дейци. Нападна злобно дори Българския олимпийски комитет, както и структури, доказали своя професионализъм от десетилетия.


Един от последните скандали, сътворен от лицето Градев е замесването на световния шампион по шах Веско Топалов в някакви действия и организации, за които именитият ни шахматист няма и понятие, камо ли участие. Наложи се Топалов публично да се разграничи от замесването на името му в съмнителните инициативи на Градев.

 

Прелюбопитно четиво представлява текста в Уикипедия, посветен на лицето Георги Градев.

 

Георги Градев е бивш български футболист, завършил Университета в Питсбърг (САЩ) и Бъркбек, Университета на Лондон, където изучава международно спортно право в магистърската програма, която завършва с отличие. У нас е учил в СМГ, НПМГ и УНСС преди да замине за САЩ. В продължение на 5 год. (между 2017 и 2022 г.) преподава международно спортно право в ISDE Madrid в магистърската степен по международно спортно право. Основател и партньор в най-голямата правна кантора за спортно право в света SILA International Lawyers с офиси в седем държави. Работи като спортен адвокат от 2006 г. С опит в повече от 600 спортни дела. Член на редакционния борд на най-популярното списание за футболно право в света Football Legal. Автор на множество публикации у нас и в чужбина в областта на спортното право. Правен съветник на Димитър Бербатов в кампанията му за президент на БФС. Член на Временната комисия за управление на българския шахмат, назначена от ФИДЕ и ЕШС (юни-септември 2023 г.).

Роден е на 27 декември 1975 г. в г. София. Израства в Мароко, където неговият баща преподава в местен университет.

Започва своята кариера в ДЮШ на ПФК „Левски, където играе на поста вратар. По-късно играе в отбори на четири континента.

След приключване на състезателната си кариера се заема с футболно агентство (до 2009 г.), като един от първите му трансфери е продажбата на Иван Русев в гръцкия тим АЕК, през 2001 г.

 

Истинска гений!

 

Едно бързо проучване показва малко по-различни неща.

 

Георги Градев е вписан като основател на СИЛА Интернешънъл Лойърс през 2017 г. заедно с Юрий Зайцев и Михаил Прокопец. Фирмата има седалище в Москва.

 

В екипа влизат 13 граждани на Русия от общо 20 души. Двама са българи.

 

Справка в базата данни на Jus Mundi и Jus Connect показва само 42 дела, свързани с Градев и фирмата, основана от него. Има информация за дела до 2022 г. включително. Липсват такива за 2023 г. Той обаче твърди, че са стотици…

 

Продължаваме да проверяваме посочените университети, които е завършил с отличия Градев, но засега усилията ни не се натъкват на неговото име. Което не означава, че не ги е завършил - просто все още не откриваме следи за неговото присъствие.

 

Името му обаче го няма в списъка на столичните адвокати.

 

В такъв момент няма как човек да не се сети за Остап Бендер – главният герой в романите на Илф и Петров „Дванайсетте стола“ и „Златният телец“. Известен сред широката публика като „великият комбинатор“ с неговите „четиристотин сравнително честни начина за измъкване на пари“.

 

Сещаме се също и за Били Лъжеца, симпатичният персонаж от популярната книга на Кийт Уотърхаус, който мечтае с тарикатлъци да стане известен комедиограф в Лондон.

 

Няма как да пропуснем и емблематичният Франк Абагнейл, който в края на 60-е години присвоява милиони, представяйки се пилот, адвокат, прокурор и дори за лекар. ФБР го залавя и след това използва да разкрива други мошеници с негова помощ…

 

А помните ли култовата фраза: роднина, милиционер, роднина, милиционер? Да, от филма „Опасен чар“ с неподражаемия Тодор Колев. Сюжетът разказваше за ловък измамник, който омайваше наивни граждани, от които печелеше облаги, пари и комфортен живот. Подвизаваше се като Орелски/Пеликански/Ясен О. Ястребовски/Соколов/Радул Мисирков/Илия Буревестников. Всъщност името му бе Генчо Гунчев. Когато народната милиция го погва, той инсценира собствената си смърт…

 

***

Градев очевидно е човек с бързи рефлекси, познания и огромни амбиции.

 

Вече обяви, че ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз. Изрече куп обвинения по адрес на сегашното ръководство – повечето верни, - дори заговори за съд и затвор.

 

Подвизаваше се в екипа на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, но вече не е в него. Твърди, че сам е напуснал, но различни източници са на мнение, че е бил помолен учтиво, но настоятелно да се отдели.

 

В момента твърди, че представлява известния ни плувец Антъни Иванов, който има проблеми с някои членове на федерацията по адрес на която и Градев и Иванов не спестяват обидни квалификации. Хора от плуването обаче са категорични, че много скоро младият ни талант ще разбере своите заблуди по отношение на „прочутия експерт по спортно право“.  

 

Още през 2008 г. медии публикуват твърдения на известния български футболист Георги Христов. Нападателят е категоричен, че Георги Градев, подвизаващ се като мениджър по онова време, представляващ „Ботев“ – Пловдив в спора с „Левски“ по онова време, го тормозел и заплашвал по телефона.

 

В свой пост в мрежата неотдавна Градев заплашва директно Българския олимпийски комитет, който нарича „мафията на лелките“, които щели да бъдат разкарани през 2024 г. В списъка на членовете на изпълкома на БОК са имена, на които Градев може само да се гордее, ако му разрешат да им носи куфарчето, без извинение…

 

Същото се отнася и за шаха, където той упорито се опитва да овладее командни позиции чрез руското лоби във ФИДЕ.

 

***

 

Градев сътвори скандал с името на Веско Топалов

06 декември 2023, tribune.bg

 

След фантастичния успех на женския национален отбор по шахмат на Европейското отборно първенство, отново дойде време за скандали в този спорт. Притежаващата към този момент лиценз от ММС "Българска федерация по шахмат 2022" разпространи във вторник следобяд до медиите стряскаща информация относно предстоящата Генерална Асамблея на ФИДЕ на 17 декември. Там за приемане в структурите на световния шахмат ще кандидатства създадената в началото на октомври "Българска спортна федерация по шахмат", която успя да извоюва участието на женския ни тим на Евро 2023. Неин председател е Милен Василев, а почетен президент Антоанета Стефанова, които са подпомагани в дейността си от "специалиста по спортно право" без юридическа диплома Георги Градев. 

 

Оказва се, че от тази федерация са пуснали до ФИДЕ неверни данни, като са замесили дори името на Веселин Топалов плюс още доста известни български шахматисти. "Като състезатели на това сдружение са посочени лица, които отдавна са починали, както и водещи наши шахматисти, нямащи нищо общо с „БЪЛГАРСКА СПОРТНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ”. Особено фрапиращ е случаят с най-великия български шахматист Веселин Топалов. Узнавайки за грубата злоупотреба с името му, 19-ят световен шампион реагира с гневна декларация, категорично разграничавайки се от организацията на Василев. Подобна бе реакцията и на редица български шахматисти, сред които и национални шампиони, декларирали, че нямат нищо общо с тази т.нар. „федерация“, плод на спешен инженеринг с цел получаване на лиценз по „втория начин“. Същото сдружение е посочило за свои членове и клубове, които никога не са подавали заявления за такова. За председател на Съдийската комисия на това сдружение в документите към ФИДЕ е посочен почетният председател на съдиите у нас, най-титулуваният шахматен арбитър - Здравко Недев, който също няма нищо общо с новоучредената организация", се казва в информацията на "Българска федерация по шахмат 2022". И още - от сдружението на Градев и сие са записали, че "негови отбори са взели участие в международни състезания, проведени през август и септември". При положение, че "Българска спортна федерация по шахмат" е основана на 3 октомври тази година..."Разполагаме с всички документи по случая и ще сезираме компетентните органи", завършва изявлението на Българска федерация по шахмат 2022.

Скандалът без съмнение е огромен и далеч надхвърля пределите на България, именно защото е замесено неправомерно името на един от водещите гросмайстори в света в последните 30 години. Без той да има идея за това!

 

Официална реакция от "Българска спортна федерация по шахмат" все още няма, но във Фейсбук реагира считаният за неформален лидер Георги Градев (поне така излиза от предходните му постове по шахматни въпроси). Перхидроленият "специалист по спортно право", който всъщност няма юридическа диплома, общо взето казва: "И другите правят така". Като посочва, че "Българска федерация по шахмат 2022" е записала пред ФИДЕ, че при нея са част от състезателките в националния отбор. Което не е притеснително, защото все пак тя притежава лиценза на ММС, но както и да е.     

В поста на Градев няма и дума, обаче за основните въпроси - как и защо бе замесен световният шампион, най-голямото име в българския шахмат Веселин Топалов, и защо са записани като членове на федерацията починали вече шахматисти?. Каква е целта на тези откровени манипулации? Какво се доказва с това? Защо трябва да се пишат имена на хора, които са декларирали, че не искат да имат нищо общо с новосъздадената федерация? Не се ли опасяват в "Българска спортна федерация по шахмат" от евентуална жалба или сигнал от другата федерация до компетентните органи?

Все въпроси, които логично изскачат след скандалните разкрития от вторник следобяд. И тук вече идва основният - какво ще стане, ако след тях ФИДЕ отхвърли молбата за членство на федерацията на Градев и сие? Ще бъде ли застрашено участието на българските шахматисти в турнири по света и няма ли да се върнем в изходно положение след толкова много години на международна изолация? Наскоро във Фейсбук Градев обяви, че "ФИДЕ и ЕШС решиха аз да управлявам българския шахмат до 17 декември, заедно с Николай Тодоров и Кирил Георгиев". Ами щом е така, значи той като ръководител носи отговорност какво е изпращано във ФИДЕ и какво ще се случи на тази дата и какви ще бъдат последствията за българския шахмат при негативно решение на Генералната асамблея. И няма ли кичещият се с титлата на "спасител" на този спорт у нас, всъщност да се окаже в друга, много негативна роля? 

"Дойдох и оправих за три месеца шахмата, сега е ред на футбола", каза наскоро в интервю Георги Градев. Перхидроленият "специалист по спортно право", който няма юридическа диплома, явно притежава огромно самочувствие. Дали, обаче шахматът и футболът имат нужда от подобен "спасител"?

 

***

 

ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 2022

 

Уважаеми колеги,

 

Във връзка с изпратеното до вас - шахматните клубове, съобщение по електронната поща от г-н Георги Градев, представил се като секретар на „временна комисия за управление на шахмата в България“, бихме искали отново да заявим ясната и категорична позиция на „СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 2022“.

 

Ние не приемаме легитимността на т.нар. „комисия“ и съответно не приемаме като ангажиращи каквито и да е нейни прояви, твърдения, решения, предложения и други подобни. Не се асоциираме с действията на лицата в „комисията“, напротив - считаме същите за груба намеса в българския шахмат и погазващи закона.

 

Ние по никакъв начин няма да участваме в каквито и да е събрания и/или избори - такива не почиват на закона и не могат да имат за резултат юридически или други последици. Участието, или не, в подобни събрания и/или избори няма и не може да окаже влияние, както върху нашата, така и върху вашата дейност, която се основава на притежавания лиценз и извършени регистрации.

 

Относимо за дейността ви обстоятелство е единствено членството в лицензираната българска шахматна федерация - БФШ 2022.

 

Провеждането на такива събрания и/или избори и участието в тях ще доведат единствено и само до объркване и настройване на клубовете един срещу друг, както и разпространение на невярна информация.

 

УС на БФШ 2022

 

***

Източници на Фрог нюз в спортните среди твърдят, че буквално преди дни са сезирани съответни контролни държавни органи, както и прокуратурата, които да извършат проверка на Георги Градев и негови скандални твърдения и нападки срещу отделни личности и спортни федерации, включително БОК и Министерство на младежта и спорта.

 

Милионерът-брокер Джордън Белфорт, известен като Вълкът на Уолстрийт пише в автобиографичната си книга, когато излиза от затвора за финансови измами и пране на пари: Каквото и да правиш, колкото и добре да го правиш, в един момент ФБР ще почука на вратата ти.

 

***

Може в България да се е пръкнал геният на спортното право. Но може да се окаже, че всъщност си имаме микс между Остап Бендер и Генчо Гунчев от „Опасен чар“…

 

Добре е час по-скоро тази мистерия да се разплете, защото може талантливи спортисти и доверчиви хора да се окажат в ситуацията на „измамените камилчета“…

 

Фрог нюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама