НОВИНИ


"Сам отидете на фронта и сам умрете": Съпруги на мобилизирани с призив към Путин

19 8064 18.12.2023
личен архив

Руският президент Владимир Путин, който направи мобилизацията безсрочна, трябва да прекрати военните действия в Украйна или сам да замине на фронта, заявиха роднини на призовани за война резервисти в телеграм канала "Път към дома", цитиран от The Moscow Times.


Те публикуват обръщение на униформен, който се представя като Александър и се определя като мобилизиран, твърдейки, че служи в щурмови отряд от януари 2023 г. и сега е в отпуск. По думите му на фронта "всичко се нарушава, като се започне от всякакви човешки права", а мобилизираните, особено възрастните, имат сериозни здравословни проблеми, но "няма кой да лекува никого – дават по едно хапче и това е ."

 

Александър казва, че той и други военни искат мир и край на войната, за да "живеят спокойно, дълго и щастливо, но президентът не иска да даде това", обявявайки необходимостта от "денацификация" и "демилитаризация" на Украйна - цели, които "могат да се тълкуват както искате и да се разтягат за неопределено време".

 

В коментар под видеото близки на мобилизираните се обръщат към Путин: "Владимир Владимирович, до какво докарахте хората. Ние, руснаците, нямаме надежда под вашето ръководство. Завършете Специалната военна операция, седнете на масата за преговори. Какво, по дяволите, са "денацификация" и "демилитаризация"? Вие самите разбирате ли за какво говорите. Всеки път, когато кажете тези думи, загиват хора. Позволете ни да живеем спокойно. Или сам отидете на фронта и сам умрете."

 

На 14 декември по време на "Пряката линия“ Путин каза, че в момента в Украйна има 244 хиляди мобилизирани на, а 41 хиляди са уволнени от служба поради навършване на пределна възраст, по здравословни или други причини. Като се има предвид, че по време на мобилизацията са повикани общо 300 хиляди души, съдбата на 15 хиляди остава неизвестна.

 

На екрана в залата, където се проведе "Пряката линия", се излъчваха въпроси за връщането на воюващи резервисти у дома, но Путин така и не отговори на нито един от тях. Той каза само, че сега няма нужда от втора вълна на мобилизация.

 

През септември председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов заяви, че мобилизираните няма да напуснат зоната на бойните действия до края на войната и за тях не е предвидена ротация. Единственото, на което могат да разчитат, е отпуск след всеки шест месеца служба.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама