НОВИНИ


Депутатите приеха рамката на бюджета за 2024 г.

1 4921 18.12.2023
Депутатите приеха рамката на бюджета за 2024 г.
БНТ

Народното събрание гласува на второ четене държавния бюджет. Точката беше вкарана като извънредна в днешното извънредно заседание.


Минути след 20 часа депутатите приеха рамката на бюджета и закриха днешното многочасово заседание, белязано от словесни престрелки, блокада на трибуната и физически сблъсъци. Обезщетенията за отглеждане на дете и минималното за безработица останаха без промяна, а нито едно допълнително увеличение не мина в бюджета за пенсии.

 

Четири часа отне на депутатите да приемат първи член от бюджета, който по принцип се приема последен защото съдържа бюджетната рамка и предвидените в нея приходи и разходи.

 

"И фискалният съвет, и БНБ казаха, че заложеният ръст на БВП от 3,2% няма как да бъде постигнат, да не кажем че е силно надценен, фантастичен. Още тука имаме един бюджет, който издиша в началото", коментира Тошко Йорданов, ИТН.
Прогнозите на финансовото министерство обаче бяха защитени от председателя на бюджетната комисия.

 

"Преди месец, когато внесоха бюджета имаше прогноза, че бюджета, да ви кажа към вчера ДДС от сделки в страната е 97,7%", посочи Йордан Цонев.

 

Сред темите които предизвикаха сериозен спор в зала беше увеличението на доходите на работещите в сферата на образованието.

 

"С предвидените в бюджета средства не се достигат 125% от средната за страната заплата за учителите, въпреки че това е записано в Закона за средното образование . Това не е само мое мнение, а и на синдикалните и работодателски организации", каза Ирена Анастасова, БСП за България.

 

"Толкова много лъжи в едно изказване аз не бях чувал доста отдавна. Вие или не сте чела този държавен бюджет, или просто сте излязла само и само нещо да кажете", отговори Венко Сабрутев, ПП-ДБ.

 

Според ГЕРБ-СДС обаче има недостиг на средства и недофинансиране в сферата.

 

"Госпожо Анастасова, голяма част от нещата които казахте са правилни, затова и не подкрепихме бюджета на комисията по образование и наука. От друга страна - да, бюджет трябва да има, има някакво подобрение между първо и второ четене", коментира Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС.


Сред секторите, за които депутатите поискаха повече пари, са отбраната и сигурността.

 

"Заложили ли сте увеличение на заплатите в сектора на МВР? Ако не сте - ето предложението на "Възраждане" за увеличение от едни десет процента", коментира Петър Петров.

 

"Балансът винаги е труден, няма система в държавата или в която и да е държава, която да каже: "Имаме достатъчно средства". Това да го видя, няма да го повярвам", каза Асен Василев, министър на финансите.


Утре се очаква да бъде довършено гласуването на държавния бюджет в ресорната парламентарна комисия, за да може текстовете да стигнат и до зала.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама