НОВИНИ


Трябва ли да приемаме повече мигранти, за да влезем в Шенген?

5 3587 19.12.2023
Трябва ли да приемаме повече мигранти, за да влезем в Шенген?

Трябва ли България да приеме повече мигранти, за да бъде пусната в Шенген? Условието е поставено от Австрия и предизвика сериозни притеснения. Това обаче ще се отнася за мигрантите, които са получили първоначален статут на закрила у нас, но след това са продължили към Западна Европа и тези, които нелегално преминават през страната ни. 


“Желанието на Австрия е да ни ги върне обратно. Проблемът обаче е със самият контрол. Даже това да се случи физически, кой ще ги спре те да се върнат обратно в Австрия, тъй като България не е крайната дестинация на тяхното пътуване”, коментира пред Нова телевизия Милен Керемедчиев, бивш заместник външен министър.

 

Според него вторият, по-сериозен фактор, е за тези мигранти, които нелегално преминават през нашите граници и за първи път подават молби за статут на бежанец в Австрия, защото трудно може да бъде доказано, че тези мигранти са преминали през България.

 

Експертът по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов заяви, че в случая има известна доза геополитика. 

 

“Австрия не е част от НАТО, това има значение. Второ – факт е, че австрийският канцлер Нехамер е близък до руския президент. Това е един от малкото държавни глави, които посетиха Путин, малко след като започна войната в Украйна. Далеч съм от мисълта, че това е основната причина те да ни спират за Шенген, има много други практични причини – по отношение на националната сигурност, как се пропускат мигрантите, но има и геополитика”, заяви Иванов.

 

По думите му, заради действията си, австрийският канцлер става все по-изолиран вътре в политическия елит, тъй като и австрийският президент няколко пъти е подчертал, че действията на правителството спрямо България не са конструктивни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама