НОВИНИ


Шефът на КЗП: Искат ми оставката заради донос

0 3923 19.12.2023
Шефът на КЗП: Искат ми оставката заради донос

Обвиненията срещу Комисията за защита на потребителите стъпва върху доклад, който преписва донос. В момента по него се е произнесла само една институция - с предписание. 


Това заяви пред bTV шефът на КЗП Стоил Алипиев, след като министърът на икономиката Богдан Богданов му поиска оставката и го обвини в лошо управление на регулатора, който по думите на Богданов се ползва за бухалка.

 

Целият скандал избухна основно заради дейностите на КЗП спрямо компания за протеинови барчета. Според КЗП е имало несъответствие между съдържанието на барчетата и записаното в етиката. Собственикът на фирмата обаче смята, че ударът срещу него идва от конкурент - потребител е подал сигнал към регулатора, оплаквайки се, че нивото на кръвната му захар се е повишило, въпреки че на етикета е указано, че въпросният продукт не съдържа захар. В сигнала се посочва, че продуктът е бил консумиран в продължение на година, но собственикът посочва, че той е на пазара една от шест месеца и това е невъзможно.

 

“Става въпрос за съществено отклонение в съдържанието на протеинови барчета и описанието на етикета. Чух, че комисията няма компетенции – това не е така. В Закона за защита на потребителите е записано, че комисията може да извършва изследвания“, заяви пред bTV Стоил Алипиев, който упорито отказва да си тръгне от поста.

 

“Компетентният орган, който може да извършва проверка за безопасността на храните, е БАБХ, която още март месец е издала за същите протеинови барчета забранителна заповед да се разпространяват из търговската мрежа – именно с тези мотиви, с които ние сме наложили санкции нелоялна търговска практика“, допълни Алипиев.

 

По думите му акредитирана лаборатория е извършила изследването, което показва въпросното несъответствие и той няма отношение към това от колко време протеиновите барчета са били на пазара. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама