НОВИНИ


Зам.-министърът на здравеопазването категоричен: Здравната система няма нужда от повече болници

3 3626 19.12.2023
Зам.-министърът на здравеопазването категоричен: Здравната система няма нужда от повече болници
Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването Стопкадър: БНТ

"Здравната система няма нужда от повече болници. Едва около 50% имаме използваемост на леглата. Този ресурс се харчи неефективно." Това заяви в ефира на БНТ доц. Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването.


С приемането на второ четене на бюджета на НЗОК вчера беше взето решение за отпадането на мораториума за финансирането на нови болници и медицински дейности през следващата година.

 

"Това е изключително непоследователно решение, защото беше съгласувано преди това с основните ни политически партньори и след това не беше гласувано в зала. Това е един от начините този рекорден бюджет да бъде разходван по най-добрия начин, а не да се разкриват нови и нови болници и с трикове като други адреси на същата болница, за да може да се разпределя този ресурс на все повече играчи. Ние имаме твърде много болници, те са над 320. В Австрия, която е сравнима като население, има 70 болници. Вместо всички партньори да се обединят и да вземат едни адекватни решения този рекорден бюджет за здраве така да се харчи, че да се усети от българските граждани, се стига до някакви дребнотемия и всъщност противоречиви решения", посочи доц. Околийски.

 

"Трябва да има драконовски контрол, който се опитваме да практикуваме в НЗОК. Аз съм председател на надзора", категоричен бе специалистът.

 

Зам.-министърът отбеляза също така, че може би най-важното, върху което трябва да се съсредоточи здравната система, е профилактиката.

 

"Трябва да говорим не за лечението на крайната фаза, а да има профилактика. Има ресурс за много добър скрининг и диагностика. Важно е да се извърши профилактичен преглед поне веднъж годишно. Само 30% от хората извършват такъв", коментира експертът.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама