НОВИНИ


Промениха начина за избор на регулаторите. Нинова прозря опит за политическо овладяване

0 3639 19.12.2023
Промениха начина за избор на регулаторите. Нинова прозря опит за политическо овладяване

На второ четене и въпреки критиките на БСП депутатите приеха промените в Конституцията по отношение избора на регулаторите. "За" гласуваха 164, против бяха 21.


"Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се попълват от него, за да гарантира тяхната независимост. Решенията за избор се приемат с мнозинство две трети от всички народни представители, когато това е предвидено със закон", гласи новият вариант на текста.

 

Срещу промените се обявиха от БСП. Лидерката на левицата Корнелия Нинова посочи, че това е начин да се овладеят политически регулаторите, а “сглобката” вече е признала, че тези органи ще се разпределят между мнозинството. 

 

“Пред конституцията легитимирате политическото разпределение на властови позиции в регулаторните органи. Предлагате текст с пълно противоречие. Уж независими органи, които публично обявихте, че си разделяте на три. Зависими, политически подчинени, изпълняващи поръчките на трите части на сглобката. Колко е разумният срок за сглобката за внасяне на предложения?”, попита Нинова и категорично заяви, че голяма част от промените не са промени по своята същност, тъй като и сега ситуацията е такава. Нинова коментира първоначалният вариант на текстовете, а после и окончателните промени, които бяха приети на заседанието на ресорната комисия през уикенда.

 

Тя посочи, че на практика не се предлагат никакви съществени промени. 

 

“Правим нещо по-голямо от конюнктурата. Задаваме стандарт. Ако не приемем тези текстове, няма да гарантираме спазването на върховенството на правото”, категоричен беше депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама