НОВИНИ


Служебен премиер вече не може да е председателят на ВКС

2 8488 19.12.2023
Служебен премиер вече не може да е председателят на ВКС

Със 165 гласа “за” мнозинството в пленарна зала прие председателят на Върховния касационен съд да не може да става служебен премиер. 


Така остава възможността той да бъде избран сред председателя на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник. 

 

16 от депутатите в пленарна зала бяха против. 1 се въздържа.

 

Предложението председателят на ВКС да отпадне като възможност за избор на служебен премиер дойде от Надежда Йорданова, въпреки че ресорната комисия прие този текст да остане, въпреки възраженията от представители на ВКС. 

 

От първоначалния проект беше премахната опцията служебен премиер да може да е и председателят на Конституционния съд.

 

Министри също ще могат да имат двойно гражданство, реши мнозинството в пленарна зала. По-рано бе прието в Конституцията да се даде възможност на двойни граждани да стават депутати, но има и условие те да са пребивавали в страната през последните 18 месеца. За министерски постове това условие липсва. От БСП се зачудиха защо. Атанас Зафиров от БСП заяви, че с подобен текст се отваря "дупка в националната сигурност".

Приета бе още промяна по отношение назначаването на регулаторите. Според текстовете "НС спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се попълват от него, за да гарантира тяхната независимост." В първоначалния законопроект бе заложено, че мнозинствата се определят в друг закон. Сега мнозинство от две трети от всички народни представители ще одобрява назначенията в регулаторите.

 

“Пред конституцията легитимирате политическото разпределение на властови позиции в регулаторните органи. Предлагате текст с пълно противоречие. Уж независими органи, които публично обявихте, че си разделяте на три. Зависими, политически подчинени, изпълняващи поръчките на трите части на сглобката. Колко е разумният срок за сглобката за внасяне на предложения?”, попита Нинова и категорично заяви, че голяма част от промените не са промени по своята същност, тъй като и сега ситуацията е такава. Нинова коментира първоначалният вариант на текстовете, а после и окончателните промени, които бяха приети на заседанието на ресорната комисия през уикенда.

Според лидерката на левицата обаче се цели политическо овладяване на регулаторните органи.

 

“Правим нещо по-голямо от конюнктурата. Задаваме стандарт. Ако не приемем тези текстове, няма да гарантираме спазването на върховенството на правото”, категоричен беше депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

 

Целият дебат може да проследите тук.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама