НОВИНИ


Българският еврокомисар: От 12 г. изпълняваме критериите за Шенген

5 3850 19.12.2023
Българският еврокомисар: От 12 г. изпълняваме критериите за Шенген

Надявам се съвсем скоро да станем пълноправен член на Шенген, защото от 12 години изпълняваме критериите за членство. Позицията на Европейската комисия (ЕК) е много ясна и не е променяна от самото начало на процеса.


Това заяви еврокомисарят по иновации Илиана Иванова, която участва в националния иновационен форум "Иновации и устойчив растеж" в София. На форума присъства и премиерът Николай Денков, който по-рано заяви, че ще се бори до последно страната ни да бъде приета в безвизовата зона.

 

Блокадата за членството на България в Шенген идваше от две държави - Австрия и Нидерландия. Амстердам обаче обяви, че вдига ветото. 

 

“Аз не искам да гадая какви ще бъдат развитията в парламента. Но пак ще повторя позицията на Комисията, която беше ясно потвърдена и с последните посещения по границата. Знаете, че имаше проверка. Моята колежка комисар Йохансон направи изказване по темата по време на Съвета, обобщи резултатите – няма нито един проблем и нито една грешка в изпълнението на ангажиментите на България“, заяви Илиана Иванова, цитирана от БНТ.

 

Дали страната ни трябва да поиска гаранции от Австрия, че няма да отложи за някога във времето това да влезе към сухопътните граници, българският еврокомисар заяви, че това е ангажимент и отговорност на всяка държава да защитава това право.

 

“От страна на Комисията има пълна подкрепа за това нашето членство да започне възможно най-скоро, пак ще го повторя, пълноправно. Надявам се наистина да имаме добри новини за Коледа“, добави Иванова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама