НОВИНИ


6 професии в България "отиват на кино" веднага с изкуствения интелект

5 43444 19.12.2023
6 професии в България
Изкуственият интелект чука на вратата

Експерти твърдят, че заради навлизането на изкуствения интелект в трудовия пазар се очаква закриване или преструктуриране на някои работни места."Навлизането на изкуствения интелект и професиите, които са застрашени, са свързани с изпълняването на рутинни дейности, в които липсва човешкият интелект, емоционалната интелигентност, емпатията", коментира пред Bulgaria On Air ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи д-р Миглена Темелкова.


Според нея професии като пощальони, месари, бармани, библиотекари, базовите програмисти, журналисти, преводачи са застрашени от навлизането на изкуствения интелект.


"Професиите, които ще са актуални след 5-10 г., и изкуственият интелект и дигитализацията не могат да изместят, са лекари, специалисти човешки ресурси, инженери в областта на киберсигурността", обясни още ректорът.


"Когато работим с изкуствения интелект, трябва да сме внимателни, той формулира много грешки, трябва да внимаваме как формулираме въпросите си. Изкуственият интелект не е безпогрешен, нека студентите и бизнесът да разчитат на естествения интелект", призова д-р Темелкова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама