НОВИНИ


Орбан няма да ни спре за Шенген. Борисов му казал, че сме махнали таксата за внос на руски газ

11 3636 19.12.2023
Орбан няма да ни спре за Шенген. Борисов му казал, че сме махнали таксата за внос на руски газ

Унгарският премиер Виктор Орбан няма да спре България за Шенген. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който лично е съобщил на Орбан, че страната ни е премахнала таксата от 20 лева за мегаватчас за внос на руски газ. 


Унгария се превърна в препятствие, след като на 16 декември Орбан посочи, че ако София не се откаже от транзитната такса за внос на руски газ, Унгария ще се възползва от правото си на вето по въпроса с Шенген. 

 

България се отказа от тези свои намерения и ударно гласува отпадането на тази такса при заседанието вчера. Това стана със 144 гласа "за”.

 

"Информирах го, че вчера Народното събрание окончателно премахна допълнителната такса за пренос на газ. В края на седмицата решението ще бъде публикувано и в Държавен вестник", пише Борисов във Facebook.

 

"С унгарския премиер се обединихме около извода, че всички въпроси в двустранните ни отношения са изчистени и Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя ѝ към Шенген. Двамата с Орбан си дадохме ясни гаранции, че и занапред ще продължим да си сътрудничим в условията на диалог по всички теми от дневния ред на ЕС", отбелязва още лидерът на ГЕРБ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама