НОВИНИ


Проф. Илко Гетов: Ненужната употреба на антибиотици е бомба със закъснител

1 3555 19.12.2023
Проф. Илко Гетов: Ненужната употреба на антибиотици е бомба със закъснител
Проф. Илко Гетов Сайт на БНР

"Ненужната употреба на антибиотици ще продължи и това е бомба със закъснител." Това коментира заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, цитиран от БНТ.


Във връзка с новия гратисен период личните лекари да могат да издават хартиени рецепти до 1 април, проф. Гетов изрази опасения, че това отново може да върне старата практика на бум на употреба на антибиотици.

 

„Опасявам се, че ненужната употреба на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат изключително стриктни и съзнателни и максимално да ограничават употребата на антибиотици, защото България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност“, посочи проф. Гетов.

 

Той отбеляза, че този период ще бъде временен само до 1 април 2024 г. и ще бъде използван за работа върху системата, така че тя да бъде адаптирана към практиката и да няма повече проблеми с електронното предписание.

 

„Амбицията ни е от 1 април всички лекарства по предписание да минат на електронна рецепта“, коментира заместник-министърът на здравеопазването.

 

Запитан дали е намаляла употребата на антибиотици през този зимен сезон, когато най-често върлуват грипове и различни простуди и настинки, проф. Гетов каза следното:

 

„Като цяло употребата на антибиотици е намаляла, но окончателни данни нямаме. Около 28% е намаляла употребата на антибиотици за периода от началото на въвеждането на електронната рецепта“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама