НОВИНИ


Политологът Любомир Стефанов: Демонтажът на ПСА едва ли ще се отрази на коалицията

2 3862 19.12.2023
Политологът Любомир Стефанов: Демонтажът на ПСА едва ли ще се отрази на коалицията
Политологът Любомир Стефанов БГНЕС

"Паметникът на съветската армия (ПСА) си отива там, където му е мястото. Демонтажът му едва ли ще се отрази на коалицията."


Това мнение изрази пред БНР-Радио София политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

 

По думите му създаването на редовно правителство и постигането на прагматична коалиция е най-важното вътрешно-политическо събитие на 2023 година. Следващото е конституционната промяна – трудно упражнение по самоуправление, което не е по силите на всяко Народно събрание.

 

„Политиците от мнозинството най-сетно откриват старата житейска формула, че не ти трябва закалена стомана, за да блъскаш по стената, а трябва гъвкава, която позволява адаптиране според момента, т.е. политическа далновидност и прагматизъм", смята експертът.

 

Според специалиста сега се очаква актът с конституционните промени да отпуши процес, да постави началото за възвръщане доверието на българина към държавността.

 

„Избори до дупка за никого не работят, на никого не помагат. Големите актуални цели за целите на обществото за целия преход към политическо демократично самоуправление", каза още той.

 

Стефанов е на мнение, че държавният глава Румен Радев се е върнал в руслото на неговите правомощия, а Бойко Борисов ще остане в политиката, докогато той прецени – засега е незаобиколим фактор.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама