НОВИНИ


Руският полковник Игор Саликов ще свидетелства в Хага срещу Путин за извършени военни престъпления

29 6034 19.12.2023
Руският полковник Игор Саликов ще свидетелства в Хага срещу Путин за извършени военни престъпления
Игор Саликов

Игор Саликов, бивш полковник от военното разузнаване на руското министерство на отбраната (ГРУ), а по-късно старши инструктор на "Вагнер" и един от командирите на ЧВК "Редут", е решил да свидетелства за руските военни престъпления в Украйна пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага, съобщава Deutsche Welle.


Той казва, че с "Вагнер" е воювал в Сирия и Африка , през 2014 г. е бил на територията на Донецка и Луганска област, бил е и шеф на 4-и отдел за специални операции на главната прокуратура на "ДНР". През 2022 г. Саликов е участвал в пълномащабното нахлуване в Украйна.

 

Полковникът твърди, че е бил свидетел на престъпления на руската армия, в частност на операции под фалшив флаг в Донбас, зверства срещу мирното население, мъчения и екзекуции на военопленници, отвличане на деца, които "са превозвани през границата в Беларус".

 

Сътрудникът е изразил готовност да разкаже как подразделения на ФСБ и Министерство на отбраната са провеждали диверсионни акции, за да сринат споразумението "Минск-2", и как се е подготвяла специална група за разправа с ръководството на украинското разузнаване през февруари-март 2022 г.

 

Сътрудник на руските спецслужби се е предал на Международния наказателен съд за незаконните заповеди на президента Путин, за ролята на неговия помощник и екс заместник на шефа на администрацията на президента – Владислав Сурков при фалшифицирането на референдума в Луганска и Донецка област за присъединяването към Русия, съобщи и Gulagu.Net.

 

Бившият руски военен е напуснал Русия през юни 2022 г. В Хага е пристигнал от Кейптаун, където се опитва да получи политическо убежище. На 10 декември той изпратил самопризнания до прокурора в МНС Карим Хан и ръководителя на съда Петер Хофман, предадени им чрез проекта Gulagu.net. Основателят на правозащитния проект Владимир Осечкин потвърждава, че лично е регистрирал документа в системата на МНС в Амстердам.

 

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама