НОВИНИ


Проф. Тагарев: Има огромен интерес към капацитета на българската отбранителна индустрия

7 3944 19.12.2023
Проф. Тагарев: Има огромен интерес към капацитета на българската отбранителна индустрия
Военният министър проф. Тодор Тагарев БГНЕС

"Доскоро разглеждахме традиционната българска отбранителна индустрия като отживелица, но недалеч от българската граница се води мащабна война и се оказва, че капацитетът, който нашата индустрия има в производството на боеприпаси, малки и леки въоръжения, ремонти на техника, оптически прибори, представлява огромен интерес."


Това заяви пред журналисти военният министър проф. Тодор Тагарев по време на участието си в деветнадесетия Национален иновационен форум "Иновации и устойчив растеж".

 

Министърът на отбраната подчерта, че се надява, работейки с водещи компании от отбранителната индустрия, българските фирми да въведат нови технологии, иновационни подходи и мениджмънт, което постепенно да им помогне да се интегрират във веригата от доставчици на големите производителите, като по този начин се осигури стабилност на тяхното развитие. Той свърза военните продукти с разработките на IT сектора и със сектора на киберсигурност и киберотбрана, където заяви, че вижда значителен потенциал.

 

Според проф. Тагарев националните политики в областта на иновациите предполагат прозрачност и предвидимост. Той посочи, че приетата от правителството Програма за инвестиции в отбраната осигурява над 18 млрд. лв. за инвестиции в рамките на десет години до 2032 г., при зададена бюджетна рамка за следващите три години от малко над 2% бюджет за отбрана. Очакванията са те да доведат до иновации в отбраната и да създадат допълнителни възможности за отбранителната индустрия.

 

"За първи път от 30 години в България се заделят разходи за научни изследвания в интерес на отбраната, които да достигнат 1% от бюджета на Министерството на отбраната към 2032 г., което е над 50 млн. лева", каза още министърът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама