НОВИНИ


Министър Тагарев: Българската отбранителна индустрия - не отживелица, а с огромен капацитет и интерес

10 12972 19.12.2023
Министър Тагарев: Българската отбранителна индустрия - не отживелица, а с огромен капацитет и интерес
Тодор Тагарев

„Доскоро разглеждахме традиционната българска отбранителна индустрия като отживелица, но недалеч от българската граница се води мащабна война и се оказва, че капацитетът, който нашата индустрия има в производството на боеприпаси, малки и леки въоръжения, ремонти на техника, оптически прибори, представлява огромен интерес“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на Национален иновационен форум „Иновации и устойчив растеж“, който се проведе днес.


Министър Тагарев подчерта, че се надява, работейки с водещи компании от отбранителната индустрия, българските фирми да въведат нови технологии, иновационни подходи и мениджмънт, което постепенно да им помогне да се интегрират във веригата от доставчици на големите производителите, като по този начин се осигури стабилност на тяхното развитие. Той свърза военните продукти с разработките на IT сектора и със сектора на киберсигурност и киберотбрана, където заяви, че вижда значителен потенциал.

 

Според министъра на отбраната националните политики в областта на иновациите изискват прозрачност и предвидимост. Той припомни, че приетата от правителството Програма за инвестиции в отбраната осигурява над 18 млрд. лв. за инвестиции в рамките на десет години до 2032 г., при зададена бюджетна рамка за следващите три години от малко над 2 % бюджет за отбрана. Очакванията са те да доведат до иновации в отбраната и да създадат допълнителни възможности за отбранителната индустрия.

 

„За първи път от 30 години в България се заделят разходи за научни изследвания в интерес на отбраната, които да достигнат 1% от бюджета на Министерството на отбраната към 2032 г., което е над 50 млн. лева“, посочи министър Тагарев.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама