НОВИНИ


Съдът спря демонтажа на Паметника на Съветската армия

34 5504 19.12.2023
Съдът спря демонтажа на Паметника на Съветската армия
БГНЕС

Административният съд спря демонтажа на Паметника на съветската армия. Поводът са липсата на на административен акт, както и договори, от които да стане ясно какво ще се случи с махнатите фигури.


Ето и цялото съобщение на съда:

 


.

По искане на ПП "Възраждане" Административен съд София град разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент „Паметник на Съветската армия", извършващи се в Княжеската градина в гр. София, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона.

 

Като мотиви съдът посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

 

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава.

 

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на гр. София в тридневен срок от издаването му.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама