НОВИНИ


Бенатова за интервюто с Митрофанова: Ако не чуем това интервю, то се митологизира

23 7905 19.12.2023
Бенатова за интервюто с Митрофанова: Ако не чуем това интервю, то се митологизира
личен архив

Програмният съвет на Българското национално радио забрани излъчването на интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова, което бе записано от водещия на "Политически НЕкоректно" Петър Волгин.


Пред "Свободна Европа" председателят на Комисията за журналистическа етика Нели Огнянова коментира, че в случая проблемът не е в личността на госта. Тя казва, че е необходим „безотказен ритмичен редакционен процес, основан на най-високи журналистически стандарти“, който не би допуснал съмнения в поведението на водещия.

 

Дългогодишният телевизионен журналист и член на Асоциацията на европейските журналисти в България Миролюба Бенатова също е на мнение, че „не бива да има забранени гости“. Тя обаче вижда проблем в липсата на конкретна информация защо това интервю е било забранено. И как точно се е стигнало до това решение. „Ако не чуем това интервю, то се митологизира. Единственият шанс това интервю да не бъде мит и да не бъде издигнато в култ, поради своята неизвестност, е да можем да го чуем“, казва Бенатова.

 

„Не бива да има забранени гости, от една страна. От друга, това как се води интервюто също е една много хлъзгава материя“, добавя тя. 

 

Според нея е важно да се разбере кога и какво е подтикнало Програмния съвет на БНР да се сезира и събере, за да обсъжда вече записаното интервю. Бенатова казва и това, че е важно „да се разбере кои са конкретните пасажи, които са накарали Съвета да реши, че интервюто не е професионално направено“.

 

По повод съмненията, че Пеевски може да е оказал влияние върху решението за сваляне на интервюто от ефир, Огнянова повтори, че наличието на адекватна редакционна преценка на темите и гостите би изключила подобни съмнения. „Защото сега сме изправени пред труднопроверими предположения дали професионалното саморегулиране не е катализирано политически, което е абсолютно забранено.“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама