НОВИНИ


ДФЗ реши: Остатъкът от "украинската помощ" - за всички земеделци

4 4834 20.12.2023
ДФЗ реши: Остатъкът от
БГНЕС

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" реши остатъчният ресурс от държавната помощ за компенсиране на икономическите щети от войната в Украйна - да бъде разпределен между всички земеделци, които имат право на това подпомагане.


Наличните средства -  малко над 39 милиона лева - ще бъдат изплатени днес.

 

Междувременно, фермерите отново обявиха протестна готовност, тъй като в държавният бюджет за догодина не са заложени средства за т.нар.украинска помощ.

 

В началото на месеца фонд Земеделие  изплати над 5 млн. лева на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ. Това стана възможно след като таванът беше актуализиран от 250 000  на 280 000 евро.

 

Първоначалното предложение на агроведомството  беше - с останалите 39 млн. лв да бъде нотифицирана нова държавна помощ за компенсиране на енергийните разходи на фермерите , достигнали  и новия таван на плащането.

 

Министерството на финансите, обаче, не одобри такава държавна помощ, защото тя би влязла в противоречие с европейските регламенти. Така дойде и решението - остатъчният ресурс от държавната помощ да бъде изплатен на всички 35 хил.  допустими за подпомагане земеделски производители, като бъдат увеличени единичните им ставки и парите ще бъдат още днес по сметките на фермерите- твърдят от агроведомството. 

 

Какво ще се случи с украинската помощ за следващата година обаче - все още не е ясно- от земеделското министерство са категорични, че са заявили към Министерството на финансите необходимостта от осигуряване на 426 млн. лв за нея, на този етап обаче, това искане не е удовлетворено.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама