НОВИНИ


Иван Брегов: Политиката отказа да пусне прокуратурата

2 3778 20.12.2023
Иван Брегов: Политиката отказа да пусне прокуратурата

Политиката отказа категорично да пусне прокуратурата от своята власт.


Това заяви пред БНР юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

 

Според него може да се окаже, че с прокуратурата не сме се справили категорично и по най-добрия начин.

 

"Българската Конституция ще получи една актуализация, която е показала, че има своя смисъл и своята потребност да бъде извършена. Това ще е нещо с положителен знак. Множество са направленията, в които можем да говорим, че ще има нормативно подобрение. Проблемът с политическото влияние в прокуратурата остава при недобросъвестно упражняване на тези права от законодателния орган. Ако той реши да кадрува и да постави под политическа зависимост главния прокурор, може да се получи същия ефект, какъвто имаме и в момента", допълни Брегов. 

 

Депутатите днес окончателно приеха на трето четене промените в Конституцията със 165 гласа “за”, 71 “против”. Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с “въздържал се”. Вчера той се изказа особено остро по адрес на някои от измененията, в това число разделянето на ВСС на две - съдийски и прокурорски съвет.

 

Според Брегов е можело да се потърси друго разрешение, ако беше дадена възможност на ВСС, състоящ се само от съдии и политически представители, да имат своя квота и глас при избора на главен прокурор, така че политическото мнозинство да не надделява. 

 

Брегов изказа мнението си, че между проектът, представен през юли, и сегашният са изчистени голяма част от дефицитите му.

 

"Методическите правила се върнаха в прокуратурата и близо до главния прокурор. Даде се ясен знак за разделение между съда и прокуратурата с оглед на техните функции и затова, че съдът е единствен носител на съдебната власт или по-изразителен такъв, защото и прокуратурата е страна в процеса. Сложи се край на историческото и политическо клише за равенство между съдия и прокурор, за тримата големи в съдебната власт. Проектът безспорно има своите по-добри качества. Друг е въпросът кой ще го прилага и дали няма да го изкористява", допълни Брегов.

 

"Ако НС избере шестима "гешевчета" за свои представители в прокурорския съвет, те безспорно ще произведат следващия Гешев", категоричен бе Иван Брегов. 

“Идеята не е да озаптим безкрайно много главния прокурор и да го направим беззъб, а да дадем сигурност".

 

Другият критичен въпрос, по който няма никакъв напредък, е бюджетът на съдебната власт, смята Брегов.

 

"Българското правосъдие е с едно от най-ниските довериа в Европа, най-много съдии и прокурори на глава от населението с едни от най-високите възнаграждения и най-висок бюджет на глава от населението. Това няма да се промени, за съжаление", допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама