НОВИНИ


Промени в Кодекса на труда: Свързани са с дистанционната работа

0 3643 20.12.2023
Промени в Кодекса на труда:  Свързани са с дистанционната работа
От дистанция

Нови промени в Кодекса на труда които касаят работата от разстояние, предлагат от Алианса на технологичната индустрия. Работникът или служителят да не е длъжен да отговаря на имейли или други съобщения от работодателя по време на междудневната и седмичната почивка освен когато в договора му е уговорено друго.


Според организацията предвиденото сега право, но изключване за хората, работещи от разстояние, трябва да се отнася до всички служители, независимо от уговорения начин на работа – от разстояние, хибриден или в помещенията на работодателя.

 

От АТИ искат да отпадне изискването служителят да осигури работно място без риск за здравето и безопасността си. Изискването на оценка на риска на работното място е задължение на работодателя, посочват от организацията. Затова, според тях, въвеждането на изискване за предоставяне на писмена информация за характеристиките на работното място от служителя е необосновано и безпредметно.

Друго предложение предвижда действително отработеното време, в това число и при работа от разстояние, нощен или извънреден труд, да може да се отчита и през автоматични системи, включително такива, базирани на изкуствения интелект.

 

От организацията напомнят, че е в ход процедура за приемане на Регламент на ЕП и на Съвета на Европа за определяне на правила относно изкуствения интелект. Затова е нужно разпоредбите на Кодекса на труда, които ще регламентират използването на системи, базирани на изкуствен интелект, да бъдат съвместими с него, пишат още Рariteni.bg.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама