НОВИНИ


Финансовият министър отчете висока събираемост от ДДС към края на годината

0 3065 20.12.2023
Финансовият министър отчете висока събираемост от ДДС към края на годината
Финансовият министър Асен Василев БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев изрази надежда днес или най-късно утре бюджетът за догодина да бъде окончателно приет. В кулоарите на парламента, заедно с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Асен Василев отчете висока събираемост от ДДС към края на годината.


"Към 18 декември изпълнението на ДДС от сделки в страната има 98,4% от планираното. Данъците се събират, средства има! Ще завършим годината с по-малък дефицит от това, което беше прогнозирано в проектобюджета за тази година. За догодина сме заложили също едни доста реалистични приходи и очакваме да си спазим Маастрихстките критерии без проблем", посочи Василев.

 

Йордан Цонев от своя страна определи бюджетът за следващата година като "абсолютно безпрецедентен": 

 

"Знаете ли, че в тази папка, която господин Борисов държи, има 1500 проекта на всички общини? Знаете ли, че това се случва за първи път в историята на България? Знаете ли, че всички общини, независимо кметовете от коя партия са, безусловно ще получат реализация и че хората, които живеят в тези общини, няма да бъдат делени по цвят и по партия. Това е безпрецедентно!", смята народният представител.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя държавният глава Румен Радев по-бързо да обнародва в Държавен вестник промените, с които беше отменена таксата за транзит на руски газ през България.

 

"Защото чакат в Унгария, за да ни махнат ветото за Шенген. Парламентът го мина на две четения, но те чакат да излезе Държавен вестник, така, че истински се надяваме президентът бързо да го издаде, за да може да остане само Австрия, с която да концентрираме всички свои възможности", каза той.

 

Борисов отбеляза също така, че с ПП-ДБ и ДПС са се разбрали да бъдат търсени най-добрите професионалисти за ръководители на държавните регулатори: "Обществено доказани, чисти, независимо кой ги предлага".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама