НОВИНИ


Терзиев търси заеми за ВиК проект и ремонт на улици

1 3055 20.12.2023
Терзиев търси заеми за ВиК проект и ремонт на улици

Столичният кмет Васил Терзиев внесе доклад в СОС с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за успешното завършване на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтите в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране, съобщиха от Столичната община. Става дума за безлихвен заем в размер на 38 млн. лева.


Нееднократно кметът Терзиев предупреди, че не са налични необходимите средства за покриване на задълженията по изпълнените дейности, което поставя в риск приключването на проектите и крие опасност от загуба на европейско финансиране.

 

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от Оперативни програми “Околна среда“ и “Региони в растеж“.

 

За да се осигури необходимото финансиране, е важно Столичният общински съвет да вземе решение в максимално кратки срокове и разплащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на Оперативните програми. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии, посочват още от пресцентъра на СОС. 

 

Вече пето поредно заседание обаче органът остава блокиран заради невъзможността да се избере председател. Следващото заседание е насрочено за началото на януари.

 

Средствата, които кметът Терзиев търси, са за изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта. Първият е за изграждане на канализация в кварталите „Кръстова вада-изток“, „Драгалевци", „Суходол", „Овча купел“, „Обеля", кв. „Бенковски", „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне", гр. Нови Искър.

Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централната градска част, които включват трамвайно трасе по ул. “Граф Игнатиев“, ул. “Солунска“, ул. “Цар Шишман“, ул. “Московска“, ул. “Г. С. Раковски“, ул. „Оборище“, участък от бул. „Цар Освободител“, ул. „19-ти февруари“, ул. „15-ти ноември“, площадите „Гарибалди“, „П. Р. Славейков“, „Патриарх Евтимий“ и около храм-паметника "Св. Ал. Невски, както и градските градини „Кристал“, „Св. Кл. Охридски“, „Св. Седмочисленици“ и др.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама