НОВИНИ


Акад. Денков: По никакъв начин промените в Конституцията не се правят конкретно срещу президента

5 3273 20.12.2023
Акад. Денков: По никакъв начин промените в Конституцията не се правят конкретно срещу президента
Министър-председателят акад. Николай Денков БГНЕС

"По никакъв начин промените в Конституцията не се правят конкретно срещу президента. Всякакви спекулации, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат никакво основание“.


Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков в отговор на въпрос за промените в Конституцията и критиките на държавния глава Румен Радев към тях.

 

"Очевидно президентът е заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да очакваме той обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства", посочи още премиерът.

 

Акад. Денков коментира също така, че с измененията служебните правителства не се премахват, каквото предложение е имало от Венецианската комисия, тъй като има европейски държави без такива правителства. "Мисля, че достатъчно ясно беше обяснено, че служебните правителства са замислени в Конституцията като преходен период от едно редовно към друго редовно парламентарно мнозинство с основна задача да осигурят честни избори", отбеляза премиерът и допълни, че това, че през последните години се реализира друга ситуация, показва, че имаме проблем в Конституцията. По думите му този проблем е бил адресиран по доста адекватен начин с промените.

 

Министър-председателят изрази мнение, че много по-важни са промените в Конституцията, свързани с правосъдната система. "Това са промени, които се очакват от много години и действително се радвам, че имаме конституционно мнозинство, което ги гласува", смята той.

 

„Текстовете, които бяха гласувани, са съгласувани с Венецианската комисия и с Европейската комисия. Свързани са с предложения по Доклада за върховенството на правото от Европейската комисия“, обърна внимание Денков и бе категоричен, че всякакви спекулации, че това са решения, които хора в България в тесен кръг са взели, изобщо не съответстват на реалността.

 

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама