НОВИНИ


Иво Христов: С реформите в Конституцията България спира да е суверенна държава

5 3189 20.12.2023
Иво Христов: С реформите в Конституцията България спира да е суверенна държава
Евродепутатът Иво Христов

„Не споделям фиксацията на българските медии върху темата за българското членство в Шенген в деня, в който Конституцията бе похитена от управляващото мнозинство.“


Това мнение сподели Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D), в интервю за предаването „12+3“ в ефира на Българското национално радио.

 

„Протичат глобални процеси и те поставят под въпрос бъдещето на Европейския съюз, а с него и бъдещето на Шенген. В този смисъл, ако успеем да се присъединим пълноценно, това ще е голяма етапна победа, но не бива да се възприема като някакъв капитален факт в развитието на България. Утешителна победа би било, ако влезем само частично, по въздух и вода. Това би затвърдило нашия статус на членове „втора ръка“, които трябва да преговарят тогава, когато са изпълнили всички критерии за членство, и периферната ни роля в Съюза, с което не бива да се примиряваме“, каза още българският евродепутат.

 

По думите му, днешната промяна на Конституцията безспорно е исторически момент.

 

„Това е моментът, в който официално се отказваме от своя суверенитет, тъй като вече лица с двойно гражданство ще могат да бъдат депутати и министри. Занапред българските партии ще водят бутафорни баталии помежду си, мнозинствата ще бъдат оформяни в посолствата, както последното мнозинство, т.нар. „сглобка“, а чиновниците ще бъдат парашутирани отвън. Така се случи и в миналото, но се налагаше Кирил Петков да лъже, че се е отказал от своето гражданство. Това са излишни усложнения, които, след реформата на Конституцията, външните ни покровители няма да имат. Те ще могат спокойно да парашутират своите чиновници. Това е катастрофално за държавата. Това значи, че надстогодишната история на новата българска държава приключва“.

 

Евродепутатът каза още: „Помните, че през 2014 г. в Украйна чиновниците също бяха парашутирани от Прибалтика и Грузия с познатите нам последствия. Същото ще се случи и у нас. България спира да е суверенна държава.“

 

Според Иво Христов демонтажът на Паметника на Съветската армия е част от общия разпад на държавността и загубата на суверенитет.

 

„Похищава се и нашето минало, и следите от една епоха, която бодеше очите на новата конюнктура. Помните, че същата съдба споходи и паметника „13 века България“ пред НДК, сега и този. Не смятам, че някой ще понесе отговорност за тези незаконни действия. Кога у нас някой е понасял отговорност?“, попита риторично евродепутатът.

 

По думите му, арогантността, с която областната управа демонтира паметника, независимо от протестите и закона, независимо от заповедта на Министерство на културата, е още една илюстрация на държавния разпад.

 

В ефира на програма „Хоризонт“ Иво Христов коментира и неизлъченото интервю на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно":

 

„Свидетели сме на банална цензура от класически тип. За съжаление, журналистическата общност не реагира адекватно. Знаете забележителната фраза на Оруел, че журналистика е да съобщаваш забраненото, всичко останало е пропаганда. Българската „журналистика“ отдавна се е отдала на пропаганда и конформизъм. За нея присъствието на г-н Волгин и неколцина други, които имат собствена позиция, е силно притеснително и тя не показва никаква професионална солидарност с тях. С редки изключения. Става въпрос за класически акт на цензура“, категоричен бе Христов.

 

Според него причините да се стигне дотук са много – политически, манталитетни, културни, вътрешнопрофесионални (в гилдията).

 

„На нас ни остава да констатираме, че след повече от 30 години илюзии, че градим демократично общество със съответните принципи, един от които е свободата на словото, се върнахме в начална точка. Проблемът е и европейски. Европейските медии не се отличават особено в контекста на войната от българските. И там цензурата пълзи и поставя граници. Макар че напоследък е разклатена, тъй като еволюцията на войната приземява някои оценки. Не очаквайте Европа да помогне на България да се справи със своя проблем с цензурата“, каза още евродепутатът.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

 

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама