НОВИНИ


Лукашенко заплашва да вземе апартамента на Нобеловия лауреат Светлана Алексиевич

6 3292 20.12.2023
Лукашенко заплашва да вземе апартамента на Нобеловия лауреат Светлана Алексиевич
Александър Лукашенко, Светлана Алексиевич

Писателката Светлана Алексиевич, лауреат на Нобелова награда, която беше принудена да напусне Беларус, е заплашвана с отнемане на апартамента й в Минск. Водещите на беларуската държавна телевизия казаха в ефир, че този апартамент би бил идеален за служител на полицията за борба с безредиците и семейството му.


Лукашенко, каза Алексиевич в интервю за Die Zeit, „заплашва да отмъсти на всички, които са участвали в революцията тогава“.


„Ръкописите ми са там. Всичко е оставено там. Апартаментът не е просто място, където живеете. Това е вашият свят. И целият този свят беше изоставен“, каза Алексиевич.


Става дума за апартамент, който Алексиевич закупи след като получи Нобеловата награда. Именно в този апартамент през 2020 г. дежуриха дипломати от европейски държави, за да защитят Алексиевич от преследване от беларуските власти.


Алексиевич беше член на президиума на Координационния съвет (КС) на беларуската опозиция, сформиран през август 2020 г. след президентските избори. Централната избирателна комисия на Беларус обяви Александър Лукашенко за победител в изборите, опозицията и нейният кандидат Светлана Тихановская не признаха изборните резултати.


Започнаха протести в Беларус, като стотици участници бяха арестувани и подложени на брутално отношение. Много жители на Беларус, включително Алексиевич и Тихановская, бяха принудени да напуснат страната.


Светлана Алексиевич е последният член на президиума на Конституционния съд от опозицията, който остава на свобода в Беларус. Сега европейски дипломати дежурят в дома й за охрана.

 

Превод ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама