НОВИНИ


Доц. Г. Лозанов за спряното интервю на Волгин с Митрофанова: Действията на Програмния съвет на БНР не са цензура

10 5873 20.12.2023
Доц. Г. Лозанов за спряното интервю на Волгин с Митрофанова: Действията на Програмния съвет на БНР не са цензура
Медийният експерт и университетски преподавател доц. Георги Лозанов БГНЕС

"Действията на Програмния съвет на БНР не са цензура, защото цензурата е намеса отвън". Това заяви пред БНР медийният експерт и университетски преподавател доц. Георги Лозанов във връзка с решението да не бъде излъчено интервюто на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" по Националното радио.


"Естествено, че не може да бъде използван ефирът на обществената медия, за да се възпрепятства от официален представител на чужда държава едно решение на българските власти, каквото е демонтирането на Паметника на съветската армия, което е в тяхната компетентност. Но дори и да кажем, че това можеше да се случи, в никакъв случай не може да стане обаче, без да е изпълнено изискването за плурализъм и в диалог с Митрофанова да влезе представител на българските власти, които са взели това решение. Явно не е имало такова намерение, така че щеше да бъде много тежко законово нарушение излъчването на интервюто с Митрофанова, без тя да бъде в диалог и да се чуят обратните аргументи", посочи експертът.

 

Университетският преподавател изрази мнение, че не е работа на политици "да дават акъл на медиите, това е намеса, която се пише на тяхната политическа сметка".

 

"Но това съвсем не значи, че ако ръководството на БНР трябва да постъпи по този начин, да не постъпи само защото Делян Пеевски го е казал. Те са длъжни да изпълнят своя ангажимент", коментира специалистът.

 

Доц. Лозанов бе категоричен, че във всяко предаване на политическа и икономическа тема на обществените медии - БНР и БНТ - трябва да са отразени всички гледни точки.

 

"Смисълът на закона е до една и съща аудитория да стигнат всички гледни точки, за да може всеки сам да си създаде собственото мнение в свободен избор. Защото в това се състои свободата на словото - хората, които слушат, да могат да направят своя информиран избор как да възприемат и да реагират на света, който ги заобикаля. Когато това го няма, това е отнемане на свободата на словото", смята той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама