НОВИНИ


Парламентът продължава работа по бюджет 2024 /на живо/

0 4699 21.12.2023
Парламентът продължава работа по бюджет 2024 /на живо/
личен архив

Парламентът продължава работата по приемането на бюджета за следващата година. След като вчера депутатите успяха да приемат бюджетите на министерствата и повечето държавни институции, предстои гласуване на важни мерки като данъчните облекчения за родители и корекцията на данъците върху хазарта.


Вчера бяха докладвани текстовете, свързани с бюджетите на общините, средствата за делегирани дейности от държавата. Днес депутатите продължават с разискванията по докладваните текстове. 

 

Предстоят и дебатите за 1600 общински проекта, предложенията, за които бяха добавени в план-сметката, по настояване на местните власти. Въпросните проекти ще се изпълняват в следващите 3 години, като на 3 месеца общински власти могат да предлагат и нови, пояснява БНТ.

 

Бюджетът е заложен с дефицит от 3%. Разчетите са направени при очакван ръст на икономиката догодина от 3,2 на сто и средногодишна инфлация от 4,8%. През държавния бюджет ще бъдат разпределен близо 40% от БВП на страната.

 

Дебатите за общинските проекти също са важен елемент от бюджетния процес, тъй като те засягат местното развитие и инвестициите в инфраструктура и обществени услуги на местно ниво. Възможността на общините да предлагат нови проекти на всеки три месеца осигурява гъвкавост и възможност за адаптиране към променящите се условия и нужди.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама