НОВИНИ


Мартин Димитров: Има положителни сигнали за подобряване на икономическата ситуация

14 4213 21.12.2023
Мартин Димитров: Има положителни сигнали за подобряване на икономическата ситуация
скрийншот

Има положителни сигнали за подобряване на икономическата ситуация в страната. Преките чуждестранни инвестиции в България са с рекордно нарастване тази година спрямо последните 10-12 години. Това реинвестиране означава, че компаниите, които са тук влагат печалбата си у нас, защото явно очакват положително развитие, свързано с Шенген, еврозоната и стабилното управление.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" и член на Комисията по бюджета Мартин Димитров, коментирайки данните на „Евростат”, които показват, че по ръст на доходите се нареждаме веднага след Хърватия.

 

По думите му през последните 12 години сме се отдалечили от Румъния, защото страната ни е догонвала средно с 1 процент годишно европейския стандарт. „При Букурещ този показател е два пъти по-висок”, посочи той.

 

Димитров потвърди, че статистиката на „Евростат” от 2022 година, която показва, че България и Унгария по показател на индивидуално потребление са най-бедните държави в ЕС. „Това е вярно. Но ако последните две години – 2022 и 2023 година, тази тенденция се запази, то за първи път ще имам два пъти по-голямо догонване на средноевропейските доходи. това темпо трябва да се задържи няколко години, за да се превърне в трайна тенденция. Ако успеем да го задържим до края на 2024 година – още тогава може да не сме последни в класацията. В краен случай това може да стане 2025 година”, прогнозира той.

БСК: Производството върви надолу, а доходите – нагоре.

 

На въпрос реално през следващата година ще бъдем ли по-богати или не той посочи: „България като реален растеж на доходите е на второ място и тази тенденция ще се запази. Базата разбира се е ниска, но за да стане по-бърза – трябват инвестиции. Това ни отличава от Румъния”, обясни той.

 

Депутатът коментира и Бюджет 2024. „Тези, които чертаеха апокалиптична картина – доста наивно го направиха. Още в края на годината, след десетина дни, дефицитът ще е под 3 процента. А догодина също очаквам подобна тенденция. Тоест ние от сега свиваме дефицита. Хора, страшно няма! Това показва, че положението е овладяно. Най-големият риск това да бъде отново поставено под съмнение е, дойде служебен кабинет на Радев, който много бързо - за един-два месеца докарва нещата поради лоша събираемост, под риск", подчерта Димитров. 

 

Според него това, което НС е направило с руския газ е "изключителен успех". "Обясняваха ни 30 години, че нямаме избор. Имаме избор. Вече имаме алтернативи. Същото правим и с петрола в момента. Същата логика, по същия начин. Затова и дерогацията отпада март. Това конкретно притеснение, че "Лукойл" си е оставила вратичка с нискооктановото гориво - искам да видя пълния анализ на Агенция "Митници", заяви той. 

 

И допълни: "Нали помните, че имаше хора, които идваха при вас и по всички телевизии - и казаха, че за три дни трябва да отпадне дерогацията. Точно това ги питах: "Какво ще стане с цените?". Те на този въпрос никога не ми отговориха. Обобщаващото мнение на целия експертен потенциал, който събрахме в България, е, че към март месец би трябвало всичко да е наред. Има време за алтернативни количества, нещата да се направят по най-правилния начин. Въпросът е отпадането на дерогацията само по себе си, да не вдигне цените. Ние за това говорим. Не може да кажем световната цена на горивата, каква да бъде. Т.е. това ни се стори разумният вариант и той беше експертно подкрепен. И смятаме, че с отпадане на дерогацията към март месец, това е разумен вариант, който дава срокове. И ако някой не ни саботира нарочно в България - нещо, към което имаме инструменти да вземем отношение, ако се налага, няма да има проблеми". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама