НОВИНИ


Украинските шпиони обещават да намушкат Русия "с игла в сърцето"

2 3959 21.12.2023
Украинските шпиони обещават да намушкат Русия
Генерал-майор Василий Малюк

Ръководителят на разузнавателната служба на Украйна предупреждава Путин да очаква "изненади" през 2024 г.


Украинските шпиони имат за цел да засилят разузнавателните операции и да нанесат саботажни удари дълбоко в контролираната от Русия територия през следващата година, за да приближат войната възможно най-близо до Кремъл, заяви ръководителят на украинската служба за сигурност СБУ на Украйна пред "Politico".

 

"Не можем да разкрием плановете си. Те трябва да останат шок за врага. Подготвяме изненади", заяви генерал-майор Василий Малюк. "Окупаторите трябва да разберат, че няма да е възможно да се скрият. Ще открием врага навсякъде".

 

Макар и да избягва конкретика, Малюк все пак дава някои намеци. Логистичните цели и военните активи на окупираната украинска територия вероятно ще продължат да бъдат във фокуса на вниманието. А след това ще има удари, които ще поразяват врага отвъд границата.



"Ние винаги търсим нови решения. Така че памукът ще продължи да гори", пошегува се Малюк.


Украинците използват думата "памук", за да опишат експлозиите в Русия и окупираните територии на Украйна, организирани от украинските специални служби. Думата идва от руски медии и официални лица, които описват нарастващия брой такива инциденти с думата "хлопок", която на руски език означава както "взрив", така и "памук".


Тъй като през по-голямата част от тази година бойните действия по стотици километри от фронтовата линия са в застой, подвизите на СБУ едновременно укрепват украинския морал и вредят на бойните способности на Русия.


"СБУ извършва целенасочени удари по точки. Ние удряме врага с игла право в сърцето. Всяка наша специална операция преследва конкретна цел и дава своя резултат. Всичко това в комплекс усложнява възможностите на Руската федерация за водене на война и приближава нашата победа", каза Малюк.


Една от областите, върху които ще се съсредоточи вниманието, е Крим и Черно море, като ще се надграждат операциите от тази година.


Любимият проект на Малюк е безпилотният самолет Sea Baby, наричан на украински език "малюк", което означава "малък човек". Дронът носи около 850 кг експлозиви и може да работи в бурни условия, което го прави труден за откриване.




"С помощта на тези малки момчета ние постепенно изтласкваме Черноморския флот на Руската федерация от Крим", каза Малюк.


Той е използван за атака на Керченския мост, който свързва окупирания Крим с континентална Русия през юли, както и за нанасяне на удари по руски кораби.


През октомври 2022 г. морските дронове на СБУ атакуваха Севастополския залив, като повредиха четири руски военни кораба. Тази година дроновете удариха два ракетоносача, танкер, десантен кораб, а също така повредиха голям военен влекач и най-новия руски разузнавателен и хидрографски кораб.


Това принуди Москва да премести голяма част от флота от базата си в окупирания Севастопол в Крим, като остави западната част на морето свободна от руски кораби и позволи на Украйна да възобнови използването на пристанищата си за корабоплаване.


Керченският мост все още стои след нападението с камион бомба през 2022 г. и тазгодишния удар, но е отворен само частично, каза Малюк.


"Той е легитимна цел за нас, съгласно международното право и правилата на войната. Украинското законодателство също ни позволява да атакуваме този обект. И ние трябва да унищожим логистиката на нашия враг", добави Малюк.


Малюк заяви, че Киев внимателно обмисля целите си, преди да нанесе удар - усилие да остане в рамките на правилата на войната, за разлика от Русия, която изстрелва ракети, артилерия и дронове както по военни, така и по цивилни цели.




"Когато планира и подготвя специалните си операции, СБУ внимателно подбира целите си. Работим по военни обекти или по такива, които врагът използва за изпълнение на военните си задачи. Действаме изцяло в съответствие с нормите на международното право", заяви Малюк.


СБУ провежда повечето си операции на територията на Украйна - в Донбас, Крим и Черно море.


"Това е нашата земя и ние ще използваме всички възможни методи, за да я освободим от окупаторите", заяви Малюк.

 

Когато става въпрос за планиране на нещо в Русия, СБУ казва, че се фокусира само върху цели, използвани за военни цели, като логистични коридори за доставка на оръжие - като железопътния тунел в Сибир, ударен с две експлозии (СБУ не е поела отговорност), както и военни кораби, военни бази и други подобни цели.


"Всички операции на СБУ, за които чувате, са изключително наша работа и наша уникална техническа разработка", каза Малюк. "Тези операции станаха възможни, по-специално защото ние разработваме и прилагаме нашите технически решения".

 

Русия да се готви да бъде ударена.

 

Публикация на Вероника Мелкозерова, в "Politico". Преводът и заглавието са на ФрогНюз.  

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама