НОВИНИ


Ирландската полиция спипа голямо количество кокаин на борда на българския кораб "Верила"

0 3508 21.12.2023
Ирландската полиция спипа голямо количество кокаин на борда на българския кораб
БГНЕС

Кораб за насипни товари, пристигнал в Ирландия от Канада, е част от продължаваща операция на ирландската полиция и данъчна служба, които претърсват плавателното средство за наркотици, съобщи сайтът "Маритайм екзекютив", като се позова на в. "Айриш таймс".


При първия етап на претърсването са били установени най-малко 300 килограма кокаин в пакети на борда на кораба и властите планират да извършат по-щастелно претърсване на плавателния съд.

 

Корабът за насипни товари "Верила" пристигнал в ирландското пристанище Фойнс на западния бряг на страната във вторник сутринта. Той е собственост на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) и е регистриран в Малта. Съобщава се, че корабът превозва пшеница от Канада и е отплавал от Монреал на 9 декември.

 

След като пристигнал в Ирландия на 19 декември, плавателният съд бил претърсен с помощта на специално обучени кучета и били намерени солидни пакети, които по предварителни оценки са с общо тегло 300 килограма. Всеки от пакетите бил опакован със спасителни жилетки, за да не потъва, и имал джипиес предавател. Ирландската полиция има съмнения, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в определен момент, за да бъде прибран от по-малка лодка, идваща от брега.

 

Вестник "Айриш таймс" информира, че все още предстои да бъде тествана чистотата на дрогата. Той се позова на източници, според които окончателното количество на кокаина би могло да възлиза на около 500 килограма. Вестникът освен това пише, че се предполага, че наркотиците вероятно са с висока чистота и че трафикантите възнамерявали да добавят примеси към тях преди да ги разпространят.

 

По оценка на местните власти стойността на иззетите наркотици по настоящи пазарни цени възлиза на най-малко 23 милиона щатски долара. "Айриш таймс" подчертава, че, след като количеството на наркотиците бъде окончателно установено, е възможно общата им стойност да достигне до 38 милиона долара.

 

Членовете на екипажа на кораба в момента са задържани за разпит. Към момента няма арестувани във връзка със случая хора.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама