НОВИНИ


Кошлуков сваля Петър Стоянович от ефира на БНТ

4 4058 21.12.2023
Кошлуков сваля Петър Стоянович от ефира на БНТ

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е уволнил проф. Петър Стоянович от обществената медия. Това стана ясно от публикация във Facebook профила на професора-историк.


В публикацията се казва, че "по идеологически причини, маскирани като "защита на приличието и добрия тон" е бил свален от екран лично от генералния директор Емил Кошлуков.

 

Стоянович пише още, че за него е странно в настоящето да ставаме свидетели на практики от миналото.

 

Ето какво гласи цялото съобщение на историка и бивш министър на културата, който имаше собствена рубрика в предаването "Денят започва с Георги Любенов":

 

"КОШЛУКОВ УВОЛНИ СТОЯНОВИЧ

 

С голямо и искрено прискърбие известявам любимата си публика от ефира на БНТ, че по идеологически причини, маскирани като "защита на приличието и добрия тон", бях свален от екран лично от генералния директор.

 

Споделям като историк, че е странно в модерното време да ставаме свидетели на практики от минали времена, но явно има хора, които могат само друго да правят с ножа, а не хляба да режат.

 

На нацията и нейните управляващи оставям за размисъл какви хора ги представляват по високите етажи, примерно на десетия?

 

А на любителите на китайски мъдрости предлагам да приседнем край реката - след първия свален паметник водите ѝ скоро ще отнесат и следващия.

 

Не унивайте и до нови срещи.

Петър Стоянович".

 


.

 

Професорът бе в центъра на обществен скандал в началото на годината, когато коментира, че "преди 20, 25 години подводница "Слава" е потънала в близост до пристанище веднага, щом е пусната на вода, а на единствената фрегата на българския военноморски флот, не знаели как да угасят двигателя". Почти миговенно историкът получи отговор от капитан I ранг Камен Кукуров, който заяви, че ще го съди, ако не се извини за тези лъжовни твърдения. 

 

"С пълната отговорност на всички командни длъжности, които съм заемал, заявявам че за 35 години офицерска служба във Военноморските ни сили по-отвратителни и по-нагли лъжи, изречени от г-н Петър Стоянович в студиото на БНТ "Денят започва с Георги Любенов", не съм чувал!", написа тогава капитанът.

 

В крайна сметка Петър Стоянович се извини за думи по адрес на Българската армия. Той изпрати писмо, с което обяснява, че е бил грешно осведомен за съдбата на подводницата "Слава" и с това е дал основание командването и личният състав на въоръжените ни сили да се почувстват засегнати.
 

"Предвиждам сериозни промени, преразглеждане на тази рубрика, в която и друг път е ставало дума, има недостоен език. Сутрин рано явно професорът не внимава с езика. Ще бъде преразгледана, ако изобщо остане", каза тогава Кошлуков за рубриката на Стоянович.

 

Това обаче се случи през март. Не е ясно каква е причината на свалянето на Стоянович от екран през декември. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама