НОВИНИ


"Строго защитен вид": ЕК предлага понижаване на статута на вълка

0 4528 21.12.2023
Pixabay

Вълкът може да загуби своя статут на "строго защитен вид" от отстрел и улавяне в Европа, ако бъде прието вчерашното предложение на Европейската комисия за понижаване на този статут поради нарастващата им популация и заплахата, която представляват като хищници, предаде Ройтерс.


Предложението, осъдено от природозащитни организации, идва след като ЕК призова през септември да бъдат събрани данни за въздействието на нарастващия брой вълци на целия континент.

 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, чиeто собствено пони беше убито от вълк през 2022 г., призова тогава държавите членки "да предприемат действия, когато е необходимо".

 

Статутът на "строго защитен вид" съгласно Бернската конвенция за опазване на дивата природа и природните местообитания защитава вълците от умишлен отстрел или улавяне, освен ако те не представляват сериозна заплаха за добитъка или за здравето и безопасността. Ако този статут бъде понижен на "защитен вид", те ще загубят тази защита.

В публикуван също вчера задълбочен анализ на Европейския съюз се посочва, че броят на вълците в държавите от блока е около 20 300, което е малко повече в сравнение с миналогодишния им брой - 19 400 и значително повече от 11 193, колкото са наброявали през 2012 г.

 

Анализът показва, че вълци са обитавали всички страни членки на ЕС с изключение на Ирландия, Кипър и Малта през тази година и че има размножаващи се глутници в 23 държави.

 

Нарастващият брой на вълците е довел до конфликти с местните жители и ловните общности относно мерките за предотвратяване на нападенията по добитъка.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама