НОВИНИ


Кметът Терзиев: Въздухът над София днес не е толкова лош, колкото вчера. Затягаме контрола!

4 3585 21.12.2023
Кметът Терзиев: Въздухът над София днес не е толкова лош, колкото вчера. Затягаме контрола!
Васил Терзиев БГНЕС

"Днес качеството на въздуха над София не е толкова лошo, колко беше вчера". Това съобщи кметът на София Васил Терзиев във Facebook страницата си. Той допълва, че в момента нивата на фините прахови частици (ФПЧ) са в нормата почти навсякъде, заради по-добрите метеорологични условия, вдигането на мъглите и вятъра, който допринася за навлизането на чист въздух над града.


Терзиев припомни, че вчера от Столичната община призоваха хората да ползват градския транспорт, за да се намали влиянието на един от основните замърсители – автомобилите. "Въпреки всичко, данните показват, че през нощта нивото на праховите частици на много места е било над нормата. Това е резултатът от използването на твърди горива и особено горенето на масла и гуми", посочи Терзиев. 

 

По думите му и днес Столичният инспекторат ще продължи да проверява обекти из града, за да намали максимално нарушенията. Терзиев посочи, че от началото на декември са извършени над 450 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на атмосферния въздух. Съставени са 65 акта и глоби с фиш. Само за вчерашния ден са направени 87 проверки. За сравнение в миналата година за периода от първи до 20 декември са извършени 44 проверки и са съставени 32 акта, а през 2021 г. - съответно 30 проверки и 16 акта."Фокусът ни е върху замърсители като автосервизи, пунктове за смяна на гуми, цехове и строителни обекти. Най-честите нарушения са за нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти като транспорт на отпадъци без чергила, замърсяване на улиците от камиони с кал по гумите и други", информира той.


"За съжаление, София продължава да е един от градовете с най-високи нива на ФПЧ в Европа според Световната здравна организация. Аз като кмет вярвам, че всеки град трябва да се стреми да има чиста околна среда, която да гарантира здравето на хората, включително по-малко белодробни и сърдечносъдови заболявания", посочва той.


"Ще продължим да помагаме на софиянци да спрат да горят дърва, въглища и отпадъци за отопление. Затягаме и контрола върху нерегламентираното горене. Ще реформираме и надградим идеята за нискоемисионна зона (НЕЗ), която да доведе до реални резултати. От въвеждането на НЕЗ от началото на месеца, отчитаме над 800 нарушения на ден. Трябват обаче повече информационни кампании и по-добър контрол, за да ограничим влиянието от силно замърсяващите коли.
И не на последно място, ще продължим да работим за градски транспорт, който да е атрактивен, бърз, с удобни разписания и маршрути", категоричен е кметът на столицата.

 

Сериозно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в София имаше вчера. През целия ден столицата бе покрита от гъста мъгла.


.
Снимка: ФрогНюз

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама