НОВИНИ


Строежът на детската болница скара депутатите

4 3767 21.12.2023
Строежът на детската болница скара депутатите

Създаването на гаранции, че националната детска болница ще бъде изградена, независимо кой е на власт, предизвика остри спорове в пленарна зала. Причината - идеята да се включи отделна разпоредба от държавния бюджет за догодина, с която държавата да застане твърдо зад изграждането на националната педиатрия. 


От БСП обвиниха управляващите, че се цели източване на държавни средства чрез куха фирма, която да отговаря за изграждането на лечебното заведение. Имаше и критики по адрес на мястото, определено за болницата - терен в кв. “Горна баня”, който според опозицията е “далеч от медицинската инфраструктура”.

БСП поискаха да се създаде временна комисия към Народното събрание, която да следи строителството.

 

“Това, което което тук се слага в този текст, не раздава пари. Този текст казва, че най-накрая тази работа трябва да се свърши, за да могат да бъдат дадени допълнителни средства по самото изграждане, освен тези, които са дадени за проектиране", обясни финансовият министър Асен Василев.





Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов уточни, че към настоящия момент има терен за болницата, който е ясен и консенсусен - в Горна баня.


Проведена е обществена поръчка, свързана със събарянето на сградите, които са там. След това трябва да се обяви процедура за проектиране на новата детска болница, след това се обявява и обществена поръчка за изграждане и строителство. Не го виждам да стане по-рано от 4-5 години, каза Ангелов.


Той съобщи, че ще бъде предложен проект на решение, с който министърът на здравеопазването да бъде задължен да направи одит на всичко, свършено до момента по темата и това да бъде докладвано пред ресорната комисия в парламента всеки месец.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама