НОВИНИ


Общински съветници от МК "БСП за България" разкриха незаконно заустване на река Горнобанска

0 3517 21.12.2023
Общински съветници от МК

Незаконно заустване на река Горнобанска разкриха общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" Станислав Младенов и Войслав Тодоров. На бул. "Монтевидео", съвсем близо до метростанция "Мизия" по линия 3 и покрай големия буферен паркинг инвеститори изграждат две огромни жилищни кооперации. Строежите са покрай дерето на реката. В близост до булеварда обаче дерето е затрупано и се използва за вход на тежка техника на строежите.


По сигнал на граждани Станислав Младенов и Войслав Тодоров направиха проверка заедно с представители на Столичния инспекторат.

 

"Оказа се, че дерето е зарито, а река Горнобанска е заустена и за всичко това инвеститорите на обектите нямат документи", коментира Станислав Младенов.

Войслав Тодоров обясни, че притесненията на гражданите, които са подали сигнала, са напълно основателни. "Отидохме на място с инспекторите и установихме, че оградата на обекта е преместена и той вече обхваща и реката, обясни общинският съветник от Местна коалиция "БСП за България". - Дори не си личи, че там е имало дере и река. Попитахме защо строителната ограда обхваща и реката, въпреки че по документи границата на имота със сградите върви по брега на дерето. Поискахме документи, но така и не видяхме такива. Единият от инвеститорите ми каза, че от Басейнова дирекция вече са им съставили акт за неправомерни действия".

 

Той уточни, че от Столичния инспекторат са направили предписание и до петък трябва да получат всички документи от инвеститорите за строежите. "Ако липсват такива, ще им съставят акт, коментира Войслав Тодоров. - Но той ще бъде само за преместената строителна ограда. За заустването на реката и за зариването на дерето трябва да бъдат санкционирани от Басейнова дирекция".

 

Войслав Тодоров и Станислав Младенов ще сезират също и ДНСК, от където трябва да направят проверка на строителната дейност на въпросния терен.

 

"Настояваме институциите да си свършат съвестно работата. Ще проследим какво ще се случи след проверката на Столичния инспекторат, ще проверим и в Басейнова дирекция дали наистина има издаден акт, каза Станислав Младенов. - Река Горнобанска е заустена в тръба, която е затрупана. Не е ясно тази тръба какъв обем от вода би могла да поеме, особено през пролетта при топенето на снеговете. Настояваме час по-скоро отговорните институции да направят проверка и да съобщят какъв е рискът от наводнение в района при съществуващата ситуация след очевидно незаконните действия на строителите. А след това незабавно да вземат мерки за отстраняване на опасността от наводнение при обилен дъжд или при топенето на снеговете през пролетта".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама