НОВИНИ


Ким Чен Ун: Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде провокиран

1 3579 21.12.2023
Ким Чен Ун: Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде провокиран
Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун БГНЕС

Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун предупреди, че Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде "провокиран с ядрени оръжия", съобщиха държавни медии.


Коментарите на Ким идват след среща между Южна Корея и САЩ миналата седмица във Вашингтон, където те обсъдиха ядрено възпиране при конфликт със Севера. Дневният ред на срещата обхващаше "ядрено и стратегическо планиране" и съюзниците повториха, че всяка ядрена атака от Пхенян срещу САЩ и Южна Корея ще доведе до края на севернокорейския режим.
 

Но Ким каза на своето военно ракетно бюро "да не се колебае дори (предприемането) с ядрена атака, когато врагът я провокира с ядрени оръжия", информира официалната Корейска централна информационна агенция на Пхенян в четвъртък.
 

Вашингтон, Сеул и Токио излязоха с изявление малко след това, призовавайки страната с ядрено въоръжаване да „престане да извършва по-нататъшни провокации и да приеме нашия призив за ангажиране в съществен диалог без предварителни условия“. Трите страни увеличиха сътрудничеството си в областта на отбраната в лицето на мащабната поредица от ракетни тестове от Пхенян тази година и във вторник активираха система за споделяне на данни в реално време за изстрелванията на севернокорейски ракети.
 

В понеделник КНДР изстреля най-мощната си балистична ракета Hwasong-18, описвайки я по-късно като "предупредителна контрамярка" срещу това, което определи като постоянни действия на "военна заплаха" от Вашингтон и неговите съюзници. Миналата седмица американска ядрена подводница пристигна в южнокорейския пристанищен град Пусан, а в сряда Вашингтон изпрати своите бомбардировачи с голям обсег на учения със Сеул и Токио. Северът наскоро отбеляза, че „Корейският полуостров е в състояние на война по закон“ и „стратегически активи“, разположени от Вашингтон на юг, „са първите цели на унищожение“.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама