НОВИНИ


ЕК е изплатила последната за годината вноска от 1,5 млрд. евро от финансовата помощ за Украйна

0 3861 21.12.2023
ЕК е изплатила последната за годината вноска от 1,5 млрд. евро от финансовата помощ за Украйна
БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че днес е изплатила последната за годината вноска от 1,5 милиарда евро от финансовата помощ за Украйна. С това общата подкрепа достигна 18 милиарда евро и Украйна успя да покрие непосредствените нужди от финансиране, се посочва в съобщението.


Отбелязва се също, че общата европейска подкрепа за страната и нейните граждани достига близо 85 милиарда от 2022 г. насам с осигуряването на хуманитарна, икономическа и военна помощ, както и със средствата за посрещане на украинските бежанци в ЕС.

 

Уточнява се, че отпуснатите днес средства са за изплащането на заплати и пенсии, за поддръжката на основни обществени услуги, сред които работата на болници, училища, и за осигуряване на жилища за разселените заради войната, инициирана от Русия. Предвижда се помощта да послужи също за възстановяване на разрушената от руските удари инфраструктура.

 

На 14 декември ЕК обяви, че Украйна успешно е изпълнила договорените условия и изискванията за прозрачно и ефективно използване на средствата. В съобщението се казва, че страната е предприела стъпки за подобряване на върховенството на закона и за независимостта на Специализираната прокуратура за борба с корупцията. Украинските власти са определили ръководител на службата за борба с корупцията и са подобрили процеса за подбор на съдии.

 

Еврокомисията припомня, че през юни предложи бюджетът на ЕС до 2027 г. да бъде повишен с 50 милиарда евро заради нуждите на Украйна. На 1 февруари догодина Европейският съвет отново ще обсъди промените в бюджета, след като не достигна до единодушие по-рано този месец.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама