НОВИНИ


Полският парламент одобри резолюция, настояваща за съдебна реформа

1 4093 21.12.2023
Полският парламент одобри резолюция, настояваща за съдебна реформа
БГНЕС

Парламентът на Полша одобри резолюция, настояваща за промени в Националния съдебен съвет (НСС), предаде "Ройтерс".


Новото правителство се опитва да отмени реформите на предишния кабинет, който според критиците е политизирал съдилищата.

 

След като ЕС замрази милиарди евросредства, предназначени за Полша, поради загриженост за върховенството на закона в страната, новото коалиционно проевропейско правителство определи за свой приоритет отмяната на реформите.

 

В днешната резолюция се отбелязва, че няколко резолюции, които са част от преразглеждането на съдебната система от националистическата партия "Право и справедливост", са противоконституционни и се призовава незаконно назначените членове на НСС да подадат оставка.

 

"Резолюцията има символично значение, което показва, че ние просто имаме конституционен проблем с един от органите, който има много важна функция", коментира правосъдният министър Адам Боднар пред парламента.

 

Решението беше прието с 239 гласа "за" срещу 169 "против".

 

Държавният глава Анджей Дуда, съюзник на ПиС, нееднократно е изразявал подкрепата си за съдебните реформи на бившите управляващи, които според критици и европейски институции нарушават върховенството на закона. Тази подкрепа означава, че новото правителство може да се сблъска с препятствия в опитите си да ги отмени.

 

След приемането на резолюцията НСС посочи, че документът "подкопава доверието в конституционните органи, разклаща правния ред и инициира конфликт с белезите на конституционна криза".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама