НОВИНИ


Депутатите решиха: По-високи такси за хазартния бизнес и нова методика за изчисляването им

1 3938 21.12.2023
Депутатите решиха: По-високи такси за хазартния бизнес и нова методика за изчисляването им
БГНЕС

По-високи такси за хазартния бизнес и нова методика за изчисляването им разписаха народните представители в Бюджета за следващата година. Очакванията са това да донесе близо 200 млн. лв. повече в хазната. По тази тема също имаше спорове, тъй като част от опозицията, но и от управляващите предупредиха, че това може да бъде оспорено в съда, съобщи БНР.


Приемането на Бюджет 2024 е на финалната права. Вече пети час народните представители обсъждат финалните текстове от държавната план сметка за 2024-та.

 

Парламентът прие, че минималният размер на фискалния резерв към края на следващата година следва да е 4,5 млрд. лева. През 2024-та държавата може да поеме дълг до 11,07 млрд. лева. Предвидените капиталови разходи възлизат на почти 10 млрд. лева.

 

Депутатите приеха еднократната помощ при раждане на дете да бъде 375 лв. 900 лв. ще се дават за второ. Еднократната помощ за ученици е 300 лв.

 

Не беше подкрепена идеята на БСП детските надбавки да нараснат с 10% заради инфлацията. 

 

8 лв. остава субсидията за един получен действителен глас на изборите. Не беше прието предложението на ИТН субсидията да 1 лв.

 

Одобрено беше договорите със строителни фирма да могат да се индексират при инфлация, от която съществено са увеличени цените на материали, стоки и услуги. Общото възможно увеличение е до 50% по основния договор.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама