НОВИНИ


18-милиардната помощ на ЕС: Украйна получи последния транш от 1,5 млрд. евро

3 3965 21.12.2023
18-милиардната помощ на ЕС: Украйна получи последния транш от 1,5 млрд. евро
Денис Шмигал Денис Шмигаль/Facebook

Украйна получи последния транш от 1,5 млрд. евро (1,65 млрд. долара) от 18-милиардния пакет от Европейския съюз за 2023 г., съобщи министър-председателят Денис Шмигал.


Икономиката на страната зависи до голяма степен от финансовата подкрепа на партньорите и Киев се притеснява дали тя ще продължи, тъй като досега новите пакети бяха блокирани както в ЕС, така и в САЩ.


"Днес получихме последните 1,5 млрд. евро от пакета финансова помощ в размер на 18 млрд. евро. Надявам се на продължаване на непоколебимата подкрепа от страна на ЕС", заяви Шмигал в социалната платформа X, предаде "Ройтерс". 


Според министъра на финансите Сергей Марченко тази година ЕС е бил най-големият донор на директна бюджетна подкрепа, като е покрил над 45% от нуждите от външно финансиране.


За 2024 г. Украйна се надява да получи 18,5 млрд. евро от ЕС и повече от 8 млрд. долара от пакета на САЩ, който съдържа и жизненоважна военна помощ. Гласуването по двата пакета беше преместено за началото на следващата година.


Икономиката на страната може да издържи следващите няколко месеца, докато пристигне чуждестранната помощ, но 2024 г. със сигурност ще бъде по-трудна от тази година и Киев ще трябва да разчита повече на собствените си ресурси.

 

Страната е успяла да намали нуждите си от външно финансиране за 2024 г. от първоначалните 41 млрд. долара до 37,3 млрд. долара, заяви Марченко в сряда след мерки за увеличаване на бюджетните приходи и активизиране на вътрешния дългов пазар.

 

"Въпреки че отбраната и сигурността се финансират за сметка на вътрешните бюджетни приходи, разчитаме на помощта на международните партньори, за да посрещнем нуждите на социалната сфера", каза той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама