НОВИНИ


Приложение ще помага на жертвите на домашно насилие

0 3823 21.12.2023
Приложение ще помага на жертвите на домашно насилие

Приложението “Помогни ми” ще помага на жертвите на домашно насилие. То е разработено от правителството по проект на Националното бюро за правна помощ. Апликацията беше представена днес от министъра на външните работи Мария Габриел, на правосъдието Атанас Славов и на вътрешните работи Калин Стоянов. 


“Помогни ми” дава информация за обхвата на правна помощ у нас, стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права и контакти с институциите и организациите, ангажирани с подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола. Приложението дава възможност за достъп до всички ресорни организации, които могат да помогнат. 

 

“С мобилното приложение "Помогни ми" отправяме много силно послание, че в нашето общество няма място за насилие под каквато и да е форма”, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, цитирана от БТА. 





Приложението е разработено по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. В изграждането на приложението са участвали и от “Информационно обслужване”. 

 

Мария Габриел отбеляза Закона за защита от домашно насилие, както и Националния съвет по превенция на домашно насилие като правна рамка по темата за домашното насилие. 

 

“Апликацията дава ясен сигнал за координация между всички институции, регионални центрове, кризисни центрове”, допълни външният министър.

“Жертвите на домашно насилие ще получават подкрепата на държавата. Тя, със цялата си сила и всички свои институции, ще се грижи за тях и ще ги подкрепя в отстояването на техните права”, коментира на свой ред правосъдният министър Атанас Славов. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама