НОВИНИ


Берлин налива над 88 млн. евро в енергийната инфраструктура на Украйна

1 4042 21.12.2023
Берлин налива над 88 млн. евро в енергийната инфраструктура на Украйна
БГНЕС

Германското правителство предоставя на Европейската енергийна общност още 88,5 млн. евро за поддръжка на енергийната инфраструктура в Украйна през тази зима, съобщи БНР.


Украйна използва Фонда за енергийна подкрепа, за да финансира, наред с другото, енергийни източници, резервни части и оборудване като трансформатори и генератори, които имат за цел да допринесат за поддържането на енергийните доставки в страната.

 

Украинските енергийни компании могат да използват финансовата помощ за ремонт на разрушени подстанции и електроцентрали, за да продължат да снабдяват хората с електричество и топлина. Друга част от средствата ще бъдат използвани и за "проекти за преход към зелена енергия", като например фотоволтаични системи на обществени сгради, и за "зелено възстановяване" на Украйна.

 

Новата помощ се налага поради обстоятелството, че въздушните удари на Русия продължават да са ориентирани към украинската енергийна инфраструктура и през втората зима на войната. 

 

В края на миналата година германското правителство вече е изплатило 129,5 млн. евро във Фонда за енергийна подкрепа. С това общият принос на Германия възлиза на 218 млн. евро. Като цяло от февруари 2022 г. досега във фонда са събрани около 400 млн. евро. Европейската енергийна общност организира търговете за закупуване на стоки и следи за използването на средствата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама