НОВИНИ


Опасни гирлянди и детски играчки дебнат от щандовете. Спряха ги от продажба

0 3942 21.12.2023
Опасни гирлянди и детски играчки дебнат от щандовете. Спряха ги от продажба

Над 207 търговски обекта са били проверени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в рамките на кампанията “Безопасна Коледа 2023”. Установени са опасни детски играчки, електрически гирлянди и пиротехника, които са били спрени от продажба. 


64 детски играчки са били проблемни от общо 148 проверени от служителите на ДАМТН. 47 продукта са без инструкции за употреба на български език или без наличие на предупредителни текстове и 18 продукта са без нанесени наименование и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара. Един вид играчка е с видими несъответствия и за нея е издадена заповед за спиране от разпространение.

 

При електрическите гирлянди са проверени 205 различни по вид, модел и марка продукти. Във фокуса на проверката са: LED гирлянди, гирлянди с лампи с нажежаема жичка и херметически затворени гирлянди. 108 гирлянди са съответстващи на законовите изисквания. Несъответствия са открити при 97 продукта. Издадени са 24 заповеди за спиране разпространението на 44 електрически гирлянди с видими несъответствия.

 

В рамките на кампанията са проверени също 122 пиротехническите изделия. 109 от тях са съответстващи.  Открити са 13 несъответстващи пиротехнически изделия.

 

Кампанията се провежда традиционно всяка година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама